Eigenaar slooprijp monument Assen: ,,Ik begrijp die ophef niet”

De Brink 24 is een van de oudste panden van Assen. De gemeente wil dat er iets met het zwaar verpauperde gebouw gebeurt en eist herstelmaatregelen van de eigenaar. Die blijven ondanks een verstreken deadline uit.

Stadspartij PLOP zwengelde de kwestie eind maart aan. Raadslid Lia de Ruiter wilde van wethouder Smit weten wat de gemeente kan doen om het monumentale pand te behouden. Omdat de wethouder signalen had gekregen over een op handen zijnde verbouwing ondernam de gemeente niet meteen actie.

Gevaarlijk

Woordvoerder Henk Kersten van de gemeente Assen: ,,Verbouwplannen bleven uit, waardoor de gemeente zich toch genoodzaakt zag in te grijpen.” Inspecteurs van de gemeente bekeken het pand van binnen en buiten. Zij concludeerden dat het afbladderende pleisterwerk en loszittende bakstenen gevaarlijk konden zijn voor voorbijgangers en plaatsten hekken. De eigenaar, de weduwe van de in 2009 overleden visboer Gerard Joling, kreeg een brief. Voor 1 mei moesten herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd, anders volgt ‘bestuursdwang’.

Op die eerste dwangbrief kwam volgens Kersten geen reactie. ,,In het pand is niets gebeurd.” Rinus Houtzager, schoonzoon van Gerard Joling en woordvoerder van de familie, bestrijdt dat reactie van hun kant uitbleef. ,,Wij hebben bij de gemeente aangegeven dat wij een bouwbedrijf hebben ingeschakeld. Zij zouden contact opnemen met de gemeente. Maar het klopt dat er nog niets aan het huis is gebeurd.”

De gemeente heeft daarom opnieuw een brief gestuurd. Met een nieuwe deadline: 19 mei. ,,Wij hebben die brief nog niet gezien”, zegt Houtzager. ,,Het gaat om drie stukjes pleisterwerk. Ik begrijp eigenlijk niet dat er zo’n stennis over wordt gemaakt.” De gemeente wil graag dat het pand blijft staan. ,,Ondanks de lange leegstand heeft het pand nog steeds de status van gemeentelijk monument, anders hadden we dat wel afgenomen.”

Bestuursdwang

Op 19 mei bekijken gemeente-inspecteurs het huis opnieuw. ,,Is er dan nog niets gebeurd en de eigenaar heeft geen bezwaar gemaakt, dan volgt een boete”, vertelt Kersten. Dat wordt per brief, met daarin een laatste deadline, aangekondigd. De boete is 1000 euro voor iedere week dat de situatie bij het oude blijft en kan oplopen tot maximaal 12.000 euro. Verstrijkt ook die termijn dan voert de gemeente – op kosten van de eigenaar – de werkzaamheden uit.

Het pand aan de Brink 24 in Assen is een gemeentelijk monument. De gemeente schat het bouwjaar op 1870. Een boerderij-expert heeft al eens vastgesteld dat het gebint in het pand nog veel ouder is. In 1944 vestigde visboer Geert Joling zich er, later werd de handel overgenomen door diens zoon Gerard. Gerard Joling overleed in 2009. In 2010 was het pand al ‘in vergaande staat van ontbinding’: kenners oordeelden toen dat aan sloop niet te ontkomen valt.

Van verbouwingsplannen is volgens Houtzager op dit moment geen sprake. In 2010 stond het pand te koop. Of dat nog zo is wil hij niet zeggen. ,,We zijn nog doende met het zoeken naar de beste manier om het pand te exploiteren.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.