Emmenaren geven ‘hun’ cultuur hoger cijfer

Steeds meer Emmenaren doen mee aan culturele activiteiten. Bovendien waarderen zij het aanbod steeds beter.

Dat blijkt uit de Cultuurmonitor 2017, uitgevoerd door Trendbureau Drente1. Drie jaar geleden liet Emmen een vergelijkbaar onderzoek doen, toen door CMO Stamm. De deelname aan culturele activiteiten steeg in drie jaar van 40 naar 48%, het cijfer dat Emmenaren het cultureel aanbod geven stijgt van 6,4 naar een 6,7. Overigens vulden deze keer twee keer zoveel mensen (2800) de vragenlijst in.

Ook het bezoek aan voorstellingen kent een stijgende lijn: 83 procent in 2014 en 86 procent in 2017. Cultuurwethouder Robert Kleine is tevreden en optimistisch bovendien: ,,Die stijgende lijn houden we ook de komende jaren vast. Als culturele gemeente van Drenthe hadden we in de afgelopen jaren een record aantal culturele evenementen op de kalender. Dat is geen tijdelijke opleving.’'

De meest populaire activiteiten onder Emmenaren zijn tekenen/schilderen (19%), zingen (17%), fotografie/film (12%) en het bespelen van een muziekinstrument (12%). Van de mensen die cultureel actief zijn, heeft 43% de resultaten van hun werk wel eens gepresenteerd buiten de huiselijke kring.

Er zijn ook Emmenaren die niet mee doen aan kunst en cultuur. De meest genoemde reden is ‘geen interesse’ (50%), gevolgd door ‘geen tijd’ (30%) en ‘het is te duur’ (19%). Het aandeel dat cultureel actief is geweest in de afgelopen twaalf maanden is het grootst onder de jongste groep (18-29 jarigen): 62%, dat was in 2014 nog 48%.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.