Fotoserie Gekleurd Grijs: ‘Geen hartaanval kriegen’

Het bestaan als oudere hoeft niet saai te zijn. Er is van alles te doen, vooral op het gebied van kunst en cultuur. Het Gekleurd Grijs-festival gaf vrijdag een voorproefje.

Een workshop trommelen? Het lijkt Lukas Eising (74) wel wat. Vroeger drumde hij bij het harmonieorkest, maar het lopen met de grote trom werd hem te zwaar.

,,Ik ben jaren geleden gestopt. Ik kon het niet meer aan. Ik heb astma.’’

Pang-pang!

Met de djembé die voor zijn neus staat, hoeft hij in ieder geval niet rond te sjouwen. Docent Henk Busscher, voor hem geen onbekende, doet het groepje van vijf voor hoe ze moeten slaan. Pang-pang! Pang-pang! Dan roffelen. Tikketikketikketikketikketikketik.

Het valt nog niet mee. De man naast Eising, Elbert Westerink (72), breekt het zweet uit. Met een zucht doet hij het bovenste knoopje van zijn overhemd los. En zijn vest uit. ,,Geen hartaanval kriegen’’, roept Marian Eising (67) hem toe.

Liever keyboardles

Grijs of niet, humor hebben ze. En muzikaliteit. Na afloop laat Eising weten dat het wel weer een beetje is gaan kriebelen. ,,Maar ik moet ook eerlijk zeggen: ik ben kapot.

Ik hoorde dat Henk ook keyboardles geeft. Dat doe ik nog liever dan dit. Ik heb vroeger een heel klein beetje orgel gespeeld.’’

Gekleurd Grijs in Holdert. FOTO DVHN/FRANK JEURING

Het Gekleurd Grijs-festival dat vrijdag in het Emmer woonzorgcentrum Holdert werd gehouden, maakt deel uit van de Gekleurd Grijs-maand.

De hele maand april zetten zo’n vijftig organisaties en instellingen in Drenthe hun deuren open voor ouderen. Ook houden ze allerlei extra activiteiten.

Gekleurd Grijs in Holdert. FOTO DVHN/FRANK JEURING

Cultuurinstelling K&C heeft de maand voor de vijfde keer op touw gezet, om ouderen kennis te laten maken met kunst en cultuur en uit een eventueel sociaal isolement te halen.

Gekleurd Grijs in Holdert. FOTO DVHN/FRANK JEURING

De bedoeling is dat de senioren niet alleen deze ‘feestmaand’ in de benen komen. ,,Je moet deze actiemaand zien als een soort Boekenweek. We vragen tijdelijk extra aandacht voor kunst en cultuur’’, zegt Ilse Veneklaas van K&C.

,,Het uiteindelijke doel is dat de mensen ook na deze maand actief blijven. Dat ze verrast en enthousiast zijn geraakt over wat er allemaal te doen is.’’

Gekleurd Grijs in Holdert. FOTO DVHN/FRANK JEURING

Veneklaas weet niet hoeveel ouderen daadwerkelijk bij een koor, een toneelvereniging of iets anders zijn gegaan naar aanleiding van Gekleurd Grijs.

,,Dat is niet onderzocht. Wel weten we uit onderzoek dat in 2014 is gedaan, dat 27 procent van de deelnemers voor het eerst was uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. En dat zij ook echt de intentie hadden om ermee verder te gaan.''

Gekleurd Grijs in Holdert. FOTO DVHN/FRANK JEURING

Goed voor lichaam en geest

,,Dat is mooi. Juist deze ‘cultureel onbekende’ senioren willen wij bereiken. Kunst kan een middel zijn om weer actief te worden, bijvoorbeeld na een hartinfarct, en je beter te voelen. Het is goed voor de geestelijke en de lichamelijke gezondheid.’’

Gekleurd Grijs in Holdert. FOTO DVHN/FRANK JEURING

Drumdocent Henk Busscher kan dat beamen. ,,Ik heb een aantal oudere cursisten, van wie de oudste 88 jaar is. Het is prachtig om te zien wat de muziek met ze doet. Je hoeft maar naar hun gezicht te kijken en je weet het. Die blijdschap. Als je met muziek bezig bent, dan blokkeren al je andere gedachten. In positieve zin. Dan denk je even aan niks anders.''

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.