Fouten bij ontslag zorgbestuurder Guus Bruins kosten Treant 400.000 euro

Het vertrek van de ontslagen bestuurder Guus Bruins kost zorginstelling Treant ruim 400.000 euro. Het bedrag bestaat uit een ontslagvergoeding van 170.000 euro en ongeveer een jaarsalaris dat aan Bruins doorbetaald moet worden. Dat staat in een uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.

Treant exploiteert drie ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal en zeventien ouderzorginstellingen in Drenthe en Groningen, met 6500 werknemers en een omzet van 445 miljoen euro. De ziekenhuizen kampen al jaren met verliezen. Onlangs maakte de raad van bestuur bekend dat Treant 15 miljoen euro moet bezuinigen om het financieel verlies van de ziekenhuizen op te vangen.

Onrustig

Het is al lang onrustig rond de gefuseerde ziekenhuizen van Treant. De medische staf heeft december vorig jaar het vertrouwen in de raad van bestuur opgezegd. Twee van de drie bestuurders moesten vertrekken van de raad van toezicht, onder wie Guus Bruins. Hij was voor de fusie directeur van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Volgens de toezichthouders waren de bestuurders niet 'in control'.

Bruins pikte dat niet en is naar het scheidsgerecht gestapt. Die oordeelde onlangs dat de zorginstelling de bestuurder wel mocht ontslaan, maar verwijtbaar handelde bij de manier waarop. Treant had veel te snel geconcludeerd dat de bestuurder moest vertrekken, en verstuurde zonder overleg een persbericht over dat vertrek. Vanwege deze fouten moet Treant Bruins doorbetalen tot februari 2018. Vorige maand is voorzitter Bas Eenhoorn van de raad van toezicht van Treant na zeven jaar plotseling zelf opgestapt. De VVD-prominent kon niet meer door één deur met de raad van bestuur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.