Geen seks & drugs, wel waterpijp in Emmen

Een dierentuin vol klankschalen, bonte jurken en stoelmassages. Indian Summer Village Festival in Emmen. Keer wat anders dan olifanten en leeuwen.

Je struikelt over de kramen. Met houten kralen, suède armbanden, lange gekleurde jurken uit Ibiza en waterpijpen. Het is een kleurrijk geheel die tientallen kramen met tierelantijntjes in de oude dierentuin van Emmen. In een lang lint staan ze opgesteld rond de oude savanne. Waar de giraffes vroeger met hun blauwe tong in je nek likten, hangen nu leren roodbruine tasjes met franjes. ,,Tientje per stuk mevrouw, dat valt toch reuze mee op deze mooie dag?”

Als bezoeker aan het Indian Summer Village Festival denk je nog vaak terug aan een paar jaar geleden. Daar liepen de olifanten, daar de leeuwen en hier zwommen de nijlpaarden. Waar nu brandnetels de overhand krijgen, liepen de neushoorns en zebra’s. Maar genoeg gemijmer over de oude dierentuin, vandaag staat de romantiek van Woodstock, hippies en flower power uit eind jaren zestig centraal. Make love, not war.

Hippietijd

Wie seks, drugs en rock-’n-roll verwacht in Emmen komt bedrogen uit. Nou ja, wierook is er wel en ook kun je aan waterpijpen lurken. Maar de laatste staan werkloos toe te kijken. Emmen heeft het deze zaterdagmiddag niet zo op de waterpijp, terwijl de standhouder toch allerlei smaakjes heeft meegenomen. Hij wijst ze aan. ,,Appel, sinaasappel, slagroom.” Slagroom? ,,Ja, maar dat moet je combineren met aardbei. Heel lekker.”

Druk is het wel bij de fotomobiel van Grethi Bontsema uit Hoogezand. In een oud bestelbusje ‘op de kop getikt in Frankrijk’ kun je voor 3 euro op de foto, aangekleed met gekke attributen. Charlotte Joldersma uit Schoonebeek en haar vriendin Ilone Jansink uit Coevorden graaien in de bak met bonte spullen. Charlotte heeft een roze boa om, een kekke zonnebril op de neus en een roze flamingobeeldje in de hand. Ilone heeft een haarband met vlinders op het hoofd gezet.

Zijn zij van de hippietijd? ,,Nee, we zijn veertiger, vroege veertigers”, zegt Ilone. ,,Best friends forever”, roept Charlotte. Beste vrienden voor altijd, en zo duiken de dames het busje in. Helemaal gepimpt voor de foto.

De 8-jarige Jaylin uit Emmen vermaakt zich met haar zusje Aruna (6) bij de knutselkraam. Van kroonkurken maken ze spinnen. De blikken kurk krijgt een kleurtje en Jaylin plakt er twee oogjes op. Van groene pijpenragers – vroeger maakte opa er de pijp mee schoon – maakt ze pootjes. ,,Mooi hè”, zegt ze trots en houdt haar spin omhoog.

De oude dierentuin is met allerlei attributen in hippiestijl aangekleed. Waaiers in de kleuren groen, oranje, geel en rood, bloemen in dito kleuren, lichtblauwe bamboestokken op een bootje in de vijver. Links draait een dj, rechts is een workshop klankschalen en even verderop in de savanne is een modeshow van zigeunerkleding.

Honderden mensen schuifelen langs de kramen. Daartussen lopen tientallen deelnemers van de Color Run, eerder deze dag. Ze zitten nog onder de verf. Maar hun bonte kleuren passen precies bij het Indian Summer Village Festival.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.