Geinen, zagen, duwen en sjouwen op het Dwingelderveld (+video)

,,Is het al tijd voor de lunch?” Meteen klinkt uit alle hoeken van het bos gelach. De vrijwillige houtzager die de vraag stelde, is nog maar amper aan het werk, vandaar.

Maar de boomstammen zijn nat, dat is het probleem. Het valt niet mee er met de uitgereikte beugelzagen doorheen te komen. Even een geintje dus om te ontspannen. En direct daarna weer dóór.

Alle vestigingen Alfa-college

Donderdagmorgen rond half tien zijn zo’n 125 medewerkers van het Alfa-college zojuist begonnen aan hun klusdag op het Dwingelderveld. Met bussen zijn ze eerder op de ochtend gearriveerd bij de Boslounge van Staatsbosbeheer in Spier. De ict-ers, receptionisten, administrateurs, boekhouders, cateraars en marketingmedewerkers komen van alle vestigingen van het Alfa-college in Groningen, Drenthe en Overijssel. De boswachters hebben hen verteld wat ze konden gaan doen en zijn de groep vervolgens voorgegaan, het uitgestrekte natuurgebied in. Het personeel heeft zich daar in kleinere groepjes opgesplitst.

Derde klusdag school

Daniëlle Akerboom, directiesecretaris Bedrijfsvoering, legt uit dat het de derde keer is dat de ondersteunende diensten van het Alfa-college een dagje samen de handen uit de mouwen steken voor een goed doel. Dit jaar hebben ze gekozen voor werken in de natuur. Ze hebben geluk: het is droog weer. Tussen de middag zal er een gezamenlijke lunch zijn bij het Van der Valk-hotel.

Ven bijna drooggevallen

Een deel van de klussers pakt de jonge dennen aan die aan de rand van een bijna drooggevallen ven zijn opgeschoten. Ze zagen de stammetjes bij de voet om, waarna de boompjes in stapels bij elkaar worden gelegd. ,,De dennetjes onttrekken vocht aan de bodem en dan gaat de verdroging nog sneller. De laatste weken heeft het regelmatig geregend, maar afgelopen winter en voorjaar waren erg droog”, legt boswachter Gerrit Hietbrink uit.

’Iets voor asielzoekers’

Gerry Zijlstra is toezichthouder bij het Alfa-college in Hoogeveen. Haar taak is om het in en rond school ‘netjes en veilig te houden’. Het gezaag en getrek aan de jonge dennen valt haar niet mee: ,,Het lijkt makkelijk, maar ik vind het best zwaar. Zelf heb ik voorgesteld dit jaar iets voor asielzoekers te doen, maar daar was niet genoeg animo voor.”

Zes truien

Iets verderop heeft Lobke Corman net een trui uitgetrokken. ,,Ik ben nogal een koukleum. Eerder vanochtend had ik nog zes truien aan, nu nog maar twee. Door het sjouwen met de boompjes heb ik het wat warmer gekregen.” Corman werkt op de afdeling Marketing en Communicatie aan de Boumaboulevard in Groningen. Ze is ooit, als kind, een keer op het Dwingelderveld wezen wandelen met haar ouders. Sindsdien is ze hier niet meer geweest. ,,Maar ik ben graag buiten, in de natuur. Het is heerlijk hier. Ik zou dit elke dag wel willen doen, haha.”

Ook Scouting helpt

De boswachter vertelt dat hij vaker hulp van vrijwilligers krijgt. ,,Alle hulp is welkom. Elke woensdag komt een vast groepje van zeven man langs. Ook Scouting helpt regelmatig bij het onderhoud. Dan nóg blijft er zo veel werk over dat we het ‘s winters uitbesteden aan Dolmans. Maar dan moet Staatsbosbeheer er voor betalen uiteraard.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.