Groep Ierse travellers terroriseert Nieuw-Dordrecht

De spanning is te snijden in Nieuw-Dordrecht. Ierse travellers terroriserenhet dorp. Ze stelen kinderspeelgoed uit de tuin, scheuren met 100 kilometerper uur door de straten en bedreigen supermarktpersoneel.

Keiharde bedreigingen

Voor de deur van supermarkt Coop van der Weide staan sinds zaterdag twee boomlange beveiligers. Vanaf die dag mag de groep Ierse travellers die op camping Roelofs in het dorp verblijft, niet meer in de winkel komen.

Dat is niet zomaar, er gaat een vierjarige geschiedenis aan vooraf. Deze zomer bereikt het conflict tussen de dorpelingen en de travellers het hoogtepunt. Volgens de politie zijn er keiharde bedreigingen geuit naar het personeel.

Rudi Bosma van de Coop slaapt er niet meer van. Net als zijn vrouw. ,,Ik kan de veiligheid van mijn personeel niet garanderen zonder beveiliging. Ze willen ook niet komen werken als zij er niet zijn.''

Valse creditcards

Het begon vervelend, de travellers pleegden regelmatig diefstallen. Later kochten de Ieren kratten bier met valse creditcards. Nu schelden ze kassameisjes uit voor hoer, shitwife en veel ergere dingen. Afgelopen week probeerde een traveller een kopstoot uit te delen. Dat was de druppel.

In de buurt verkopen de travellers klusjes die ze halfslachtig uitvoeren voor veel geld, bevestigt de politie. ,,Ze zijn berucht voor het aanbieden van dakreparaties in de regio. Slecht werk voor een hoge prijs'', zegt een politiewoordvoerder.

De politie vond al eens kippen op de camping. Woordvoerder: ,,Die waren uit de achtertuin gehaald bij iemand uit het dorp. Laat ik het zo zeggen: ze hebben een andere levensstijl, waarin ze veel vrijheid nemen. Maar waar de een vrijheid neemt, wordt de ander erin beperkt. Het is duidelijk: in Nieuw-Dordrecht moet wat gebeuren.''

Angst

De caissières staan inmiddels stijf van angst als er een campinggast binnenkomt. Er is intern een speciale code voor: 002. Dan zijn ze er, de Ieren, en komt al het personeel van achter naar de winkel. ,,Ik weet me geen raad meer'', zegt Bosma. Dus huurt hij beveiligers in, een duur grapje. Overigens heeft Bosma goed contact met campingeigenaar Roelofs. ,,Hij wil ze ook weg hebben, maar weet niet wat hij moet.'' De politie zegt dat het duidelijk is dat Roelofs zijn gasten niet onder controle heeft.

De travellers laten het er niet bij zitten. Ze rijden deze zaterdag voortdurend provocerend voor de winkel langs. Daarna komt er een traveller-kind van 12 jaar verhaal halen bij de beveiligers. ,,Waarom maak je foto's van ons'', vraagt de Ierse jongen. De beveiliger maakt nog een foto, dat is zijn opdracht. Afgesproken is dat de travellers niet meer op het terrein mogen komen. De foto is bewijs.

Bescherming

De jongen rent weg en roept dat de beveiliger hem homo heeft genoemd. Daarop komt de Ierse vader in een bus van de jongen verhaal halen bij de beveiligers. ,,Jullie zijn racisten'', zegt Martn Doral in het Engels. ,,Ik versta je niet'', zegt de kale beveiliger niet zo vriendelijk terug. ,,We zijn in Nederland, dus ik praat Nederlands.'' Bosma stormt naar buiten: witheet. Ze zijn er weer.

Martn Doral legt uit dat hij nog nooit in de winkel is geweest. ,,Ik doe mijn boodschappen in de Shell shop. Mijn vrienden vertellen me dat ze hier slecht behandeld worden. En waarom noemen ze mijn zoon homo? Daar kan hij toch niet mee weg komen? Ik word hier gestrest van.''

Ondertussen maken de beveiligers nog steeds foto's van iedereen. Of de twee in het zwart geklede bewakers zo pal voor de deur de oplossing zijn? Het lijkt er niet op. De travellers reageren erop met intimidatie. En natuurlijk moet de beveiliging een keer naar huis. Dan staat het personeel van de supermarkt er weer alleen voor.

Bosma: ,,En de politie gooit onze aangiftes gewoon op de stapel. Ik krijg geen bescherming van ze.''

Maandag gaan gemeente en politie met elkaar om de tafel om een plan te bespreken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.