Groningen Airport Eelde gaat dagelijks vliegen op München, zes keer per week op Brussel

Groningen Airport Eelde wordt in 2018 verbonden met München en Brussel. Eelde realiseert daarmee naast de hub in Kopenhagen twee nieuwe verbindingen met een internationale overstapluchthaven.

Nordica, de Estse maatschappij die ook vliegt tussen Eelde en Kopenhagen, gaat de vluchten verzorgen. Het bedrijf, eigendom van de Estse regering, plaatst een groter toestel op Eelde.

Dat maakte Marco van de Kreeke, directeur van Groningen Airport Eelde, dinsdagmiddag bekend tijdens een persconferentie op de luchthaven.

,,Het kan verkeren’’, aldus Van de Kreeke, verwijzend naar de geschrapte vluchten naar Kos, Lanzerote en Gdansk. ,,Dat slechte nieuws valt weg tegen de positieve dingen. De wereld wordt nog een beetje kleiner.’’

‘Meer dan honderd nieuwe bestemmingen’

Vanaf Groningen Airport Eelde vliegt Nordica vanaf 2018 twee keer per dag op Kopenhagen, dagelijks op München en zes keer per week op Brussel (Zaventem).

,,Deze nieuwe route betekent dertig nieuwe arbeidsplaatsen. Meer dan honderd nieuwe bestemmingen vanaf Eelde’’, zegt Van de Kreeke.

Groningen Airport Eelde koestert al heel lang de wens om te kunnen vliegen op München. De Franz Josef Strauß luchthaven is na Frankfurt de tweede overstapluchthaven van Lufthansa. Ook Transavia gebruikt München als hub.

In onderstaande kaart valt te zien waar je vanuit München heen kan vliegen.

‘Wereldnieuws’ voor Groningen Airport Eelde

De luchthaven kondigde maandagavond ‘wereldnieuws’ aan, ‘wereldnieuws waar GAE hééééél ver mee gaat komen.’

In 2013 schreven directeur Van de Kreeke en zijn team het visierapport ‘Werelden Verbinden’. ‘Realistisch ingeschat zal in 2016 de eerste lijndienst start naar een Europese top-10 bestemming. (...) Gemikt wordt op Kopenhagen of München.’ Het werd Kopenhagen. En: ‘Goede kansen zijn er voor een point-to-point verbinding met een van de Londense luchthavens, zoals Stansted of Southend.’ Vanaf 2018 vlieg je drie maal daags van GAE naar Southend. En: ‘Een nieuwe route volgt in 2017.’

Groningen Airport Eelde raakte in de afgelopen veertien dagen de rechtstreekse bestemmingen met Kos, Lanzarote en Gdansk kwijt voor 2018.

Toekomststrategie

In een onderzoeksrapport over de gewenste toekomststrategie voor Eelde, onderschreef Lufthansa Consulting de inspanningen van Groningen Airport Eelde om ‘duurzame verbindingen’ op te zetten met hub-luchthavens als Kopenhagen en München.

Zeker met het oog op de toekomstige concurrentie van Lelystad Airport. Die luchthaven zal zich na de uitbreiding sterk roeren in de markt voor vakantievluchten en low-cost vluchten.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.