Hippe Boerin schiet Drentse melkveehouders te hulp

Mirjam Balkema, in Groningen en op internet bekend als De Hippe Boerin, is aangesteld als de nieuwe consulent die Drentse melkveehouders moet helpen hun bedrijf te verduurzamen.

Gedeputeerde Henk Jumelet presenteerde Balkema vrijdag op melkveebedrijf Zeldenrijk in Zeijen. Het streven is dat de Drentse melkveehouderijbedrijven in 2020 tot de top behoren als het gaat om duurzame productie. De consulent nieuwe speelt als ‘makelaar en schakelaar’ een belangrijke rol.

Balkema werkte vijftien jaar lang voor de overheid als vergunningverlener milieu. Eerst kort voor waterschap Hunze en Aa’s en de gemeente Tynaarlo, daarna bijna twaalf jaar in Friesland.

Ze gooide begin vorig jaar het roer en staat sindsdien op eigen benen. Ze is als ‘stadsboerin’ bezig een biologisch-dynamisch en dus duurzaam bedrijf op poten te zetten onder de rook van de stad Groningen. Daar draait het om de teelt van bijzondere groente, bestemd voor de betere horeca in Groningen.

Daar komt nu het begeleiden van de nieuwe koers voor de Drentse melkveehouderij bij. Deze is uitgestippeld door de provincie, LTO Noord, de Natuur en Milieufederatie Drenthe (mede namens Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer) en het Drents Agrarisch Jongerencontact.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.