Hoe lang duurt vaartochtje Blauwe As Assen?

De nieuwe vaarroute door Assen, de Blauwe As, gaat morgen open. Dagblad van het Noorden mocht het 1,8 kilometer lange traject vast afvaren. Hoe lang duurt het tochtje?

14.30 uur:

Acht man zijn aan boord van de sloep Phusis. We vertrekken vanaf de Havenkade niet ver van de gloednieuwe SluisII. Die nemen we niet. De boot vaart richting Het Kanaal op weg naar de Blauwe Klap. De bellen op deze brug rinkelen. De slagbomen dalen over de Industrieweg.

14.33 uur:

De Blauwe Klap heeft vier dekken. Twee voor fietsers en twee voor auto’s op de Industrieweg. Het is de grootste van vijf bruggen over Het Kanaal. De Blauwe Klap is open van 9 uur ’s morgens tot 15 uur ‘s middags, want in de spits is de Industrieweg een druk bereden weg. Wie na 15 uur komt moet de boot aanleggen in het Havenkanaal. We passeren appartementen. Die worden met zicht op het bootjes een stuk duurder.

14.40 uur:

De Groningerbrug. Begin jaren zeventig is hier een dam aangelegd. Dat gebeurde ook op andere plekken in Het Kanaal. Het nieuwe deel van het Noord-Willemskanaal rond Assen was gegraven en het water in de stad verloor zijn vaarfunctie. Onder het nieuwe brugdek staat een gedicht van Mischa van Huijstee. Alle vier ophaalbruggen zijn versierd met teksten van Asser dichters. Vanuit het bootje zit je eerste rang.

14.43 uur:

De Molenbrug. Deze fietsbrug draait horizontaal. Een van de negen brugwachters bedient de bruggen. Niet met de handen, maar met een knop. Op een elektrische fiets rijdt hij van de ene naar de andere brug. Enkele bewoners langs het water hebben op verzoek van de gemeente hun huis versierd. We zien spandoeken, trossen, zwembanden en een schip met kraaiennest.

14.46 uur:

De Venebrug. Een zusje van de Molenbrug. Vorige week is hier gebaggerd naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Die zijn niet gevonden, wel een brommer, fietsen, oude kogels en een loop van een Duits geweer. Het baggerwerk vertraagde de opening van de Blauwe As. Mooi plekkie om te vissen trouwens, met die aanlegsteiger.

14.51 uur:

De Weiersbrug. De derde klapbrug. We varen het mooiste deel van de route binnen. Hoge bomen aan de wal, geen auto’s, mooie huizen. Het oude jaagpad voor de trekschuit is hersteld.

14.57 uur:

Sluis I. De tweede sluis in de Blauwe As: 25 lang, 7 meter breed. In zeven minuten stijgt het water 2,30 meter. En zie je het oude sluiswachtershuisje. Het staat te koop. De sluisdeuren gaan open. We zien de huizen aan de Vaart.

15.09 uur:

Willem III. De enige ophaalbrug voor fietsers op de hoek van De Vaart. De laatste hindernis naar de kop van de Vaart. We draaien linksaf en komen in de Vaart. De water ligt vol met plezierbootjes. Vanaf morgen mogen zij ook door Het Kanaal.

15.15 uur:

We stappen uit op de kop van de Vaart. Op de minuut af drie kwartier gevaren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.