Hoogeveen overleeft heftig sensor-debat

De Asser wethouder Maurice Hoogeveen (D66) heeft donderdagavond ternauwernood een heftig debat over zijn rol bij het mislukte sensor-project in Assen overleefd.

Motie van afkeuring

Om kwart voor twee ‘s nachts, na uren vol kritiek, dienden CDA, SP, VVD en GroenLinks een motie van afkeuring tegen de wethouder in. Iedereen keek naar de ChristenUnie, de coalitiepartij die zich al de hele avond buitengewoon kritisch over de D66-bestuurder uitliet.

„Dit is een hoofdpijnmotie voor ons”, sprak ChristenUnie-fractievoorzitter Bert Wienen vervolgens. „Aan de ene kant hebben we slechte gevoelens over dit hele dossier. En aan de andere kant hebben we ook wel de wens om de wethouder nog een laatste kans te geven. Uiteindelijk hebben wij besloten de motie nu niet te steunen.”

Daarmee was het gevaar voor Hoogeveen, in ieder geval voorlopig, van de baan.

Excuses

Hoogeveen bood tijdens de verhitte discussie meerdere keren zijn excuses aan. „Ik ben als wethouder tekortgeschoten”, zei hij. „Ik had de raad eerder moeten informeren. Daarvoor bied ik mijn verontschuldigingen aan. U heeft mij op indringende wijze een spiegel voorgehouden. Ik trek daar lering uit.”

Miljoenen euro's

Assen stak de afgelopen tien jaar miljoenen euro’s in een ambitieus project rond sensoren. Een netwerk van tweehonderd sensoren in de stad zou vele banen en bedrijvigheid moeten opleveren. Het resultaat: het geld is op en bijna alles is mislukt.

Kritiek

Een meerderheid van de Asser raadsleden accepteerde na bijna zes uur debatteren weliswaar de uitleg van Hoogeveen, maar vanzelf ging dit bepaald niet. Ze verweten de wethouder onvoldoende leiderschap en het niet informeren van de raad.

„Er zijn miljoenen weg”, zei Bert Wienen. „Wij willen dat de wethouder hier verantwoording over aflegt.”

Ook D66, de partij van Hoogeveen zelf, was kritisch. „De wethouder had te veel petten op”, zei Bob Bergsma. „Het zijn van verbinder, toezichthouder en ambassadeur gaat moeilijk samen.” Ook vond hij dat het college de raad beter had moeten informeren.

Stadspartij Plop, ook een coalitiepartner, ging eveneens flink los. Fractievoorzitter Cees Boonzaaijer sprak van gegoochel met cijfers en het ‘al dan niet bewust achterhouden van cijfers’. „De droom werd een nachtmerrie.”

Oppositie nog feller

De oppositie beet nog feller van zich af. „In totaal is er 46 miljoen in het project gestoken”, zei Jan Broekema (SP). „Wat is er met al dat geld gebeurd en wat heeft het onze stad opgeleverd?” Martin Rasker (VVD) vroeg zich af of de raad bewust op het verkeerde been is gezet.

CDA-fractievoorzitter Eddy de Korte trok ook fel van leer. Hij sprak van desinteresse vanuit de gemeente en over een wethouder die solistisch optreedt en minachting heeft voor de raad. ,,Als raad moet je kunnen vertrouwen op afspraken met de wethouder”, zei De Korte. ,,Anders hebben we een flink probleem.”

Toekomst

Laura Punt van GroenLinks zei haar vertrouwen in ieder geval niet terug te hebben. „Mijn vertrouwen is niet teruggekomen. Het is alleen maar erger geworden. Ik zie geen toekomst.”

Maurice Hoogeveen ziet die voorlopig wel weer. „Ik wil wethouder zijn van deze hele raad”, zei hij na het verlossende woord. „Daar ga ik extra mijn best voor doen.”

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.