Hoogste rechter: Emmen mag pgb niet zomaar verlagen

Burgemeester en wethouders van Emmen hebben ten onrechte het persoonsgebonden budget (pgb) van een inwoner verlaagd, die hulp kreeg van een zwager. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep.

Het Emmer college heeft ooit bepaald dat het bedrag voor een pgb minder wordt als de hulp niet door een gecontracteerde aanbieder wordt geleverd, maar bijvoorbeeld uit het eigen sociale netwerk van de cliënt komt. De vrouw om wie het gaat had de hulp van haar zwager ingeroepen en om die reden besloot het college het uurtarief van zo’n 21 euro naar de helft terug te brengen. Daardoor kon de vrouw, een 45-jarige met een lichamelijke handicap, de zwager niet meer betalen.

Bij een eerder protest bij de Rechtbank Noord-Nederland kreeg de vrouw nul op rekest, maar de Centrale Raad van Beroep denkt er anders over. Haar standpunt komt erop neer dat de gemeenteraad het college nooit had mogen toestaan om zelf nadere regels vast te stellen voor een pgb. Het college is daar volgens de Centrale Raad, een van de drie hoogste bestuursrechters in ons land, niet toe bevoegd. Want, vinden ze in Den Haag, gemeenteraden moeten zelf in overleg met de inwoners zoveel mogelijk verordeningen opstellen.

De Raad draagt burgemeester en wethouders van Emmen op om in het specifieke geval een nieuwe uitspraak te doen. Tegen dat nieuwe besluit is slechts beroep bij de Centrale Raad mogelijk, en niet bij de rechtbank.

Woordvoerder Marieke Heling van de gemeente Emmen zegt dat de Centrale Raad zich niet uitlaat over de vraag of met de gekozen tarieven adequate ondersteuning kan worden ingekocht, of dat het uitgekeerde bedrag te laag is. De grondslag waarop de pgb is gebaseerd is inderdaad onjuist en we gaan nu bestuderen wat wijsheid is. ’’ Er wordt volgens Heling beslist een aangepaste verordening voorgelegd aan de gemeenteraad.

De advocaat van de vrouw, mr Cats uit Emmen, kan ook nog weinig zeggen. ,,De uitspraak zou veel consequenties kunnen hebben, maar daarvoor moet ik eerst de uitspraak goed doornemen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.