In Drenthe toch hoger risico op een natuurbrand

In de provincie Drenthe geldt momenteel een zogenaamde code geel voor wat betreft het gevaar op natuurbranden. Het risiconiveau is in de loop van de maandag verhoogd.

Dat valt op te maken uit informatie op de website natuurbrandrisico.nl, een initiatief van de Veiligheidsregio’s. Het is momenteel erg droog en warm en daardoor neemt het risico op branden in de bossen of op de Drentse heide ook toe. Maandagochtend werd het risico op een natuurbrand in Drenthe nog zeer klein geacht.

De brandweer is extra alert en ook natuurbeheerders houden een extra oogje in het zeil. Hoewel boswachters vrij terughoudend reageren op vragen over de droogte.

Code geel?

Ja, hoe kom je eigenlijk bij zo'n kleurcode? In de veiligheidsregio’s die aangesloten zijn, staan verschillende meetstations in de natuurgebieden. Deze meten factoren zoals wind, temperatuur, droogte en luchtvochtigheid. Dit wordt nog aangevuld met bjivoorbeeld waarnemingen van natuurbeheerders en leidt uiteindelijk tot een indexwaarde. Daar hoort dan ook een kleur bij (groen, lichtgroen, geel, oranje, rood).

Tips bij code geel (via natuurbrandrisico.nl)

* Wees altijd voorzichtig met vuur. Open vuur (bijvoorbeeld vuurkorf of bbq) mag alleen op de speciale picknick- en vuurplaatsen.

* Maak in droge periodes geen open vuur.

* Gooi sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbeque en opgehoopt tuinafval (broei)

* Parkeer de auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras

* Wees alert op verdachte situaties en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Maak desnoods foto’s of een film.

* Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.

* Niet overal in de natuur heeft u goed bereik met uw mobiele telefoon.

Wat kunt u doen als er brand is bij code geel?

* Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg.

* Loop daarbij niet voor de brand uit, of in de richting waarin de brand zich verspreidt maar haaks op de brand waarmee u de kans verkleint dat de brand u inhaalt.

* Wees extra alert in natuurgebieden met heide en dennenbos.

* Help andere mensen en kinderen op een veilige plek, zoals een openbare weg of groot verhard terrein te komen.

Gewas hangt er slap bij

Niet alleen de natuurbeheerders zijn druk bezig met de droogte. Akkerbouwers hebben momenteel veel hinder van het warme weer, stelt regiobestuurder Tanja Beuling van LTO Noord. ,,Het is droog en warm. En met wat wind er bij droogt het nog harder.’’ Volgens haar beregenen boeren, als ze een beregeningsinstallatie hebben, hun akkers volop.

Beuling zegt dat het graan bijvoorbeeld versneld afrijpt. ,,Dat zorgt voor een mindere oogst. Als je goed kijkt, zie je dat de bietenplanten er ook slapper bij staan.’’ Gewassen in kleigrond houden het wel langer uit dan die in zandgrond. ,,We zitten gewoon met smart te wachten op een fatsoenlijke regenbui.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven