In Memoriam: Bouke Durk Wilms, wethouder in Emmen

In zijn geliefde Schoonebeek overleed deze week de Emmer wethouder Bouke Durk Wilms (54). Ruim een maand geleden werd bekend dat hij ongeneeslijk ziek was.

In 2012 kreeg Bouke Durk Wilms een bijzonder kaartje van zijn moeder in de bus. Hij was zojuist benoemd tot wethouder van de gemeente Emmen. Op het kaartje schreef mevrouw Wilms dat haar man vroeger wel eens had gezegd dat er een wethouder in hun zoon schuilde. Hij was energiek, wist van aanpakken en liep nooit weg voor bestuurlijke verantwoordelijkheden. In het najaar van 2012 kwam de verwachting van Berend Wilms uit. Zoon Bouke Durk nam in Emmen plaats op het pluche, als opvolger van de zelf opgestapte Jan Kuper.

Bouke Durk Wilms was blij met zijn benoeming, maar hij liep niet met de borst vooruit. ,,Ik ben geen carrièretijger, nooit geweest ook. Ik vervul bestuurlijke functies vanuit maatschappelijke betrokkenheid’’, zo vertelde hij. Wilms groeide op in een zes kinderen tellend protestants gezin in Schoonebeek. Zijn vader was boer, zijn moeder werkte tot ze trouwde in het basisonderwijs. Wilms ging naar een agrarische opleiding en de pedagogische academie en kwam in 1988 in de maatschap met zijn vader en zijn broer Berend Jan. In deeltijd stond hij korte tijd voor de klas; eerst in Nieuw-Balinge, daarna in Emmer-Compascuum.

Harmonie

Via bestuurswerk bij de landbouworganisatie LTO Noord kwam Wilms in 2002 in de politiek terecht. Hij werd raadslid voor het CDA. Nadat in 2008 CDA-fractieleider Freek Ensink een stapje terug wilde doen, was Wilms de enige kandidaat om hem op te volgen. De CDA’er was als raadslid niet iemand die met plezier de confrontatie opzocht. Hij ging liever in harmonie met anderen op zoek naar haalbare oplossingen.

Eind 2008 behoorde de Schoonebeker met zijn fractie tot de grote groep voorstanders van een historisch besluit: de verhuizing van de dierentuin en daarmee de metamorfose van het centrum. Wilms erkende volmondig dat er risico’s waren en wees op de woorden van burgemeester Cees Bijl. ,,Risico’s moet je niet mijden. Die moet je hanteren.’’ In 2012 volgde Wilms wethouder Jan Kuper op. Voor Wilms betekende dit dat hij geen tijd meer had om parttime boer te zijn. Zijn vader Berend, die ooit verwachtte dat zijn zoon wethouder zou worden, maakte het allemaal niet meer mee. Hij overleed twee jaar daarvoor bij een verkeersongeval.

Parkeergarage

Als wethouder hield Wilms zich onder meer bezig met onderwijs, verkeer en cultuur. Blij was hij met onder meer het nieuwe theater en de internationale prijs voor het lichtkunstwerk in de tunnel. Politiek gezien zware tijden beleefde Wilms toen een parkeergarage onder de nieuwe MediaMarkt veel meer bleek te kosten dan begroot. Op 13 maart werd bekend dat Wilms ongeneeslijk ziek was. Bij zijn installatie tot burgemeester van Emmen sprak Eric van Oosterhout de zieke wethouder dezelfde avond in een bomvolle raadszaal persoonlijk toe. ,,Er zijn heel veel dingen belangrijk in de gemeentepolitiek, maar niets is zo belangrijk als aandacht voor mensen in een situatie zoals jij. Ik hoop dat je nog heel lang in ons midden mag zijn.’’

Het bleek het laatste publieke optreden van de aimabele Wilms. Hij overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. De CDA-wethouder laat een vrouw en drie kinderen achter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.