Kermis in Assen: niet voor angsthazen die snel in hun broek plassen

Met de opening van de TT kermis zaterdag is de festivalweek in Assen begonnen. De vraag: is het wat? Dagblad van het Noorden maakte een testrondje.

Vooropgesteld: ik ben geen held. Of nou ja, ik houd wel van snelheid, maar van ronddraaiende dingen verandert mijn maag in een soort draaikolk. En kan ik elk moment overgeven. De kermis in Assen oogt zaterdag aan het einde van de middag meer dan fleurig met vooral in het begin veel eettentjes. Niet alleen de poffertjeskraam heeft een plekje gekregen, maar ook de viskraam, beenhamtent en pizzahut staan op de kermis op het Veemarktterrein. Handig als je iets te veel rondjes hebt gedraaid en de maag wil vullen met iets stevigs. Voor ik me aan een broodje beenham mag wagen, staan eerst attracties op het programma. Ik stap in de rij in voor de eerste rit en haal diep adem.

Spinning Coaster XXL, 4 euro voor een ritje

De achtbaan is dit jaar langer dan ooit, vertelt Anne Jan Dekker (kermisman van de gemeente Assen) vooraf trots. Een zilveren stellages rondom het groen/gele gedeelte zorgt voor diepere afgronden. Fijn, denk ik. We takelen tien seconden omhoog, om dan op flinke snelheid naar beneden te storten, mijn buik vliegt en voor ik het besef schieten we weer omhoog voor de volgende afgrond. Dit eerste deel zit niet in de basis achtbaan zonder het XXL gedeelte en is verreweg mijn favoriet. Vlinders in de buik, een kort gilletje en tranende ogen: zo hoort een achtbaan te zijn.

Crazy Game Palace, 3 ballen voor 3,5 euro/ 6 voor 6 euro

Ik won nog nooit een knuffel op de kermis. Geluk zit niet in de genen, maar als volwassene deed ik nog nooit een poging. Had ik ook niet moeten doen. Tip: lees het bordje vooraf goed. Daar staat namelijk op dat alle blikken van het plankje moeten. Dat is best lastig met drie ballen (en een keer misgooien, eerlijk is eerlijk).

Ghost Villa, 3,50 euro per ritje

In een goed spookhuis is het pikkedonker. Dat doet Ghost Villa goed. En dan, opeens: een ietwat gedateerd skelet. Maar het spookhuis heeft rook, water en dingen die je aanraken. Kortom: genoeg om te schrikken en dat doe je meerdere keren in dit spookhuis. Leuk met kinderen, maar zeker niet saai voor volwassenen.

Rue de Parijs, 3 euro per keer

Met het uitstelvermogen van een professional (ik moet nog een hoge attractie testen), wandel ik eerst de Rue de Parijs binnen. Ik krijg een brilletje mee dat de wereld in kleur zet. In een ruimte met spiegels, gekleurde staven en discoverlichting komt de bril helemaal tot zijn recht: je belandt in een soort van drugstrip. Met de handen vooruit schuifel ik door een sprookjeswereld met verschillende ruimtes. Die hebben allemaal niets met elkaar te maken, maar dat mag de pret niet drukken. Deze gekke attractie blijkt een schot in de roos.

Booster Maxxx, 5 euro per rit

Deze moet. Verplicht. Van mijn chef. Anders slaat het artikel nergens op. Ik kijk 60 meter omhoog en zoek naar redenen waarom ik niet in dat vreselijke ding kan. Met 120 kilometer per uur draai je aan een gigantische arm in de rondte. Tegelijkertijd kantelt het bakje voortdurend, waardoor je regelmatig op de kop naar beneden stort. Een nachtmerrie. Het ding heeft veiligheidsvoorschriften. Zo mag je niet zwanger zijn of langer dan 1.95 meter. Niet onder invloed zijn van akcohol (ja, echt met die spelfout op de lijst met veiligheidsvoorschriften) of drugs. En dan volgt de reden waarom ik niet mag: Angsthazen die snel in hun broek plassen. Helaas.

Projekt 1, 3,50 euro

In een pretpark ben ik dol op boten of andere slingerapparaten, dus de keuze valt op Projekt 1, de kermisvariant van de boot. Ietsjes hoger en uiteraard met een draaiend bakje. Maar de bakjes draaien minder snel dan die van omliggende attracties, dus dit ik kan ik misschien zonder kotsen overleven. En dat lukt. In het bakje schreeuw ik, huil dan een beetje, om vervolgens hysterisch in mijn eentje te lachen. Vlinders in de buik: zeker weten!

Totaalaanbod

Met een eet-straat als toegangsroute en daarna meerdere wandelpadel langs attracties oogt de kermis slim en strategisch van opzet. De keuze is enorm. Waaghalzen hebben meerdere opties, want naast de Booster is ook de katapult terug in Assen. Genoeg kotsmachines en gokkasten. Een grote snoepkraam en verschillende biertenten. Het enige dat mist: een reuzenrad. Maar die staat straks weer op de meest gefotografeerde plek van vorig jaar: de Kop van de Vaart.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.