Kwakkelende Veenvaartclub wijzigt koers

Het roer gaat om bij de coöperatie die de Veenvaart moet uitdragen en promoten. Sinds de opening in 2013 zijn er elk jaar minder vaarrecreanten.

In het openingsjaar van het Koning Willem-Alexanderkanaal, zoals de nieuwe waterweg tussen Erica en Ter Apel officieel heet, werden er rond de drieduizend recreatievaartuigen geteld. In 2014 waren dit er volgens statisticus Herry Thole nog 2340. Dat aantal nam telkens verder af, tot 1972 vorig jaar.

Voormalig voorzitter Ate Bontjer van Coöperatie De Veenvaart bevestigt de dalende trend. ,,Exacte cijfers heb ik niet paraat, maar het aantal boten werd elk jaar minder. Na het eerste jaar is de nieuwigheid er kennelijk af. Maar laat het aantal vaarrecreanten niet heilig zijn. Kijk ook naar de toename van fietsers en voetgangers in het gebied, want die is enorm.’’

Bontjer is onlangs met twee andere bestuursleden opgestapt. ,,Er waren meningsverschillen over de koers. Ik wil het bij die constatering laten.’’ De coöperatie is de koepel van belangenverenigingen van acht dorpen langs de Veenvaart, van Veenoord tot aan Emmer-Compascuum.

Stoffer Appeldorn, een van de overgebleven bestuursleden, spreekt van een nieuw elan. ,,Het roer is nu om. Er werd telkens gesproken over het verzilveren van de Veenvaart. Dat is mooi, maar dan moet er wel een plan zijn. Geen visie die van bovenaf wordt opgelegd, maar initiatieven die tot stand komen vanuit de dorpen zelf. Daar zijn we nu druk mee bezig.’’

De overgebleven bestuursleden denken daarbij bijvoorbeeld aan meer faciliteiten langs de route, zoals aanlegsteigers, watertappunten en stroomvoorzieningen. Bij Oranjedorp staat een pleisterplaats op het programma. ,,Grote projecten, die tijd kosten’’, zegt Appeldorn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.