Londenaar blijkt eigenaar veenbrandschip Valthermond

Matthew Lawes (30) staat met zijn oren te klapperen. ,,Wow”, mompelt hij als hij hoort wat de historische betekenis is van zijn drijvende woonhuis op de rivier de Thames in Londen. Het schip, waarop Lawes sinds twee jaar met zijn vriendin woont, heeft in een vorig leven een hoofdrol gespeeld bij de veenbrand in Valthermond.

Zondag is het honderd jaar geleden dat de brand uitbrak. Er vielen 17 slachtoffers, waaronder 8 op het turfschip waar Lawes eigenaar van is. Toen hij het kocht, vond hij een stapel paperassen waaronder oude foto’s. Op een daarvan staat Koningin Wilhelmina op het schip in Valthermond.

,,Wow”, zegt Lawes als hij daarmee wordt geconfronteerd. ,,Onvoorstelbaar zeg. Ik heb me altijd afgevraagd wat er op die foto stond. Wat een sad story.” Twee jaar geleden tikten ze de in 1908 gebouwde tjalk in de Amstel voor 125.000 euro op de kop. ,,Liefde op het eerste gezicht was het,” aldus Lawes.

Zaterdag in Dagblad van het Noorden een uitgebreid artikel met Lawes en een reconstructie van de wonderbaarlijke levensloop van de ijzeren dektjalk die letterlijk het eeuwige leven heeft.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.