Medewerkster gastouderopvang voor strafrechter om dood baby Roos (1) uit Assen

Medewerkster F.S. (30) van een gastopvangbureau uit Assen staat dinsdag voor de strafrechter op verdenking van doodslag op haar oppasbaby Roos. Het kindje (1) uit Assen is 7 oktober vorig jaar overleden.

Twee dagen voor haar dood heeft de baby volgens het Openbaar Ministerie (OM) door toedoen van de gastouder fataal hersenletsel opgelopen.

Roos stierf een week na haar eerste verjaardag in het ziekenhuis. Nabestaanden van het kindje hebben aangegeven dat zij dinsdag bij de rechtszaak gebruik willen maken van hun spreekrecht.

Gevaarlijk

F.S. wordt ervan verdacht dat zij het meisje van het leven beroofd heeft door haar heel hard door elkaar te schudden. Als een baby of een peuter hevig door elkaar wordt geschud, bestaat de kans op ernstig (dodelijk) hersenletsel.

De medische term hiervoor is Shaken Baby Syndroom. Dat S. wordt vervolgd voor de dood van Roos, betekent dat het OM vindt dat er genoeg bewijs is dat de vrouw strafrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld. Zij had volgens het OM kunnen weten dat het schudden van een baby heel gevaarlijk is.

Afluisterapperatuur

De vrouw, die al ruim twee jaar werkte voor gastouderbureau SamSam in Assen, werd niet direct na het overlijden van de baby opgepakt. De recherche deed eerst onderzoek.

Zo werd in het huis van de vrouw en haar partner afluisterapparatuur geplaatst. Haar advocaat Joris Kroeze heeft op een eerdere, procedurele zitting om opheldering gevraagd over een door de recherche afgeluisterd gesprek tussen S. en haar man en twee leden van hun kerkgenootschap.

Ze spreken over de dood van de baby en door de echtgenoot werd gerefereerd aan een eerdere gebeurtenis met het opvangkind. ,,Dat is ondertussen opgehelderd”, zegt Kroeze.

,,Het ging in dat gesprek over dat een keer door haar man gezegd was dat zij voorzichtig moest doen met de baby of iets in die trant.”

Voorarrest

Het dramatische voorval dat leidde tot de dood van het kindje, gebeurde in het huis van haar oppas in Assen. Na bemiddeling door het gastouderbureau was het meisje bij S. geplaatst.

De directeur van het bureau heeft gezegd dat de vrouw, zoals gebruikelijk is bij gastouderopvang, vooraf is gescreend en een verklaring van goed gedrag heeft moeten overleggen voor zij als gastouder aan de slag kon.Op 18 oktober is S. gearresteerd. Sindsdien zit zij in voorarrest.

Onderzocht door psycholoog

De verdachte is onderzocht door een psycholoog. Op de zitting worden de bevindingen van deze deskundige besproken. Vraag is of S. al dan niet verminderd toerekeningsvatbaar was op het moment van het misdrijf.

Ook worden twee rapportages van het Nederlands Forensisch Instituut behandeld. Die gaan over het vastgestelde letsel bij baby Roos. Volgens het OM wordt daarbij ook het Shaken Baby Syndroom uitgebreid belicht.

De zaak is dinsdag vanaf circa 10.30 uur via een liveblog te volgen op dvhn.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.