Mest omgezet in groen gas en koolstof, zonder schadelijke uitstoot

Het Hoogeveense bedrijf Stercore BV krijgt bijna 190.000 euro van de provincie Drenthe voor de productie van groen gas en koolstof uit mest.

Stercore heeft een manier ontwikkeld om zonder uitstoot van de schadelijke stoffen dierlijke mest om te zetten in groen gas en koolstof, dat weer als meststof (vervanger van kunstmest) in de landbouw kan worden gebruikt.

Haalbaarheidsonderzoek

Het geld dat gepaard gaat met de Green Deal met de provincie Drenthe is bedoeld voor een haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van een innovatieve verwerkingsinstallatie.

Mestoverschot tegengaan

Stercore maakt van de nood een deugd. In de landbouw is een overschot aan mest. Volgens de methode, die het bedrijf heeft ontwikkeld, wordt de mest als het ware gekraakt en vervolgens omgezet naar groen gas en koolstof.

Het grote voordeel is dat de mest volledig uit de circulatie wordt genomen. Zodoende worden aan de ene kant het mestoverschot en de uitstoot van CO2 tegengegaan en wordt aan de andere kant gas en een nieuwe hoogwaardige meststof geproduceerd, die kunstmest vervangt. Het water, dat vrijkomt, verdampt.

Eerste productielocatie in 2019

Het bedrijf verwacht in 2019 de eerste verwerkingsinstallatie in Drenthe in gebruik te nemen. Die levert niet alleen per jaar 15 miljoen kuub groen gas op (goed voor 10.000 gezinnen) maar ook nog eens 35 tot 40 banen. De CO2-reductie bedraagt 25 miljoen kilo per jaar en levert volgens milieu-gedeputeerde Tjisse Stelpstra een belangrijke bijdrage aan de provinciale Energie-agenda 2016-2020.

Stercore onderzoekt al de mogelijkheden voor een tweede productielocatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.