Met droge voeten naar dorpshuis Zwartemeer? Dat gaat gebeuren!

De omgeving rond dorpshuis De Meerstal in het centrum van Zwartemeer wordt opgeknapt en voorzien van ruim dertig extra parkeerplaatsen.

Verpauperde indruk

Het Emmer college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor ruim een half miljoen euro op de plank gelegd. ,,We zijn heel erg blij. Voor het dorp is het heel belangrijk dat dit gebied nu eindelijk eens op de schop gaat’’, reageert Lies Hemme van de plaatselijke dorpsraad.

De omgeving rond De Meerstal maakt al jarenlang een verpauperde indruk. De straat is hobbelig en bij een regenbui lopen de parkeervakken bij het dorpshuis al snel vol water. Omdat de plassen lang blijven liggen, is het vaak een hels karwei om met droge voeten De Meerstal binnen te komen.

In het gebied zijn ook te weinig parkeerplaatsen. Veel mensen stallen hun auto op een onverhard terrein tegenover het dorpshuis, op en rond de plek waar eerder het gebouwtje stond van het Groene Kruis. ,,Al met al bepaald geen visitekaartje voor Zwartemeer’’, aldus Hemme.

Voetpaden

De dorpsraad ging met betrokkenen om tafel en betrok ook de plaatselijke architect Berry Walda erbij. Die maakte een schets hoe het gebied opgeknapt zou kunnen worden en daarmee stapte de dorpsraad ongeveer een jaar geleden naar wethouder René van der Weide (Wakker Emmen). Volgens de wethouder had de dorpsraad een punt. ,,Het is echt de hoogste tijd dat dit gebied wordt opgeknapt.’’ De wethouder prijst de Zwartemeerders dat zij zelf in actie kwamen en een plan maakten.

Gaat de gemeenteraad akkoord, dan kan komend voorjaar begonnen worden met de klus aan de straat De Blokken. De vaak onder water staande parkeervakken naast de Meerstal worden opnieuw aangelegd en op de voormalige plek van het Groene Kruis komen 28 parkeerplaatsen. Even verderop, bij kinderdagverblijf Het Blokje, verrijzen ook nog vijf plekken om de auto te stallen.

De nabijgelegen straat Klemstrook, de weg waaraan de supermarkt staat, krijgt nieuwe voetpaden. ,,Er komen tegels die passen bij de uitstraling van de rest van het gebied’’, verduidelijkt ambtenaar Rudy Schuring. Hemme: ,,En nu nog hopen dat een stratenmaker uit het eigen dorp het werk mag uitvoeren. Dat zou helemaal mooi zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.