Met of zonder provinciaal geld: Assen bouwt Ice World

Met of zonder de vijf miljoen euro subsidie van de provincie: Assen gaat hoe dan ook verder met Ice World Drenthe. Dat maakt de gemeente dinsdag bekend.

De fractievoorzitters werden gisteravond tijdens een besloten vergadering bijgepraat door het college van B en W. Het plan bekrachtigt de woorden die wethouder Albert Smit (PvdA) al regelmatig bezigde: Assen gaat hoe dan ook verder met de kunstijsbaan. Vanmiddag maakt het college het voorstel bekend tijdens een persconferentie.

Consensus

De gemeente werkt aan de subsidieaanvraag voor de vijf miljoen van de provincie, maar als het geld naar concurrent Hoogeveen gaat, nemen Assen en VolkerWessels de touwtjes in eigen handen. Of de gemeente of andere investeerders het financiële gat dan gaan dichten is nog onduidelijk. Om draagvlak te creëren werden gisteren de fractievoorzitters meegenomen in het proces. Volgende week donderdag staat het plan op de raadsagenda. In gemeenteraad lijkt voldoende consensus voor de gekozen weg.

De beslissing van Assen steunt bouwer en initiatiefnemer VolkerWessels (bouwde en exploiteert nu ijsbaan Twente) die al een fiks aantal investeerders wist te vinden voor Ice World Drenthe. De bouwer loopt vast op de eisen van de provincie die onder meer de namen wil hebben van de investeerders. Dat is in dit stadium ondoenlijk, aldus VolkerWessels. Ook wil de provincie al getekende contracten met de exploitanten van Ice World Drenthe. Er zijn al wel getekende intentieverklaringen. ,,Maar concreter kunnen we het niet maken’’, zei Giacomo de Borst van VolkerWessels eerder in deze krant.

40 miljoen

Ice World Drenthe bevat een 400 meter baan, een multifunctionele ijshockey- en shorttrackhal en een sneeuwattractiepark met skihal en ijsklimwand. In de slipstream van het ijscomplex volgt Terra Experience (aardkundig museum) en een windmolen van 200 meter, die tevens dienstdoet als uitkijkpunt. De ijsbaan is ook geschikt voor onder meer de IJsspeedway en evenementen in de zomer. Belangrijk onderdeel is interactie met onderwijs, zoals de opleiding sport en bewegen. Het complex kost 40 miljoen euro om te bouwen en moet jaarlijks 1 miljoen bezoekers trekken.

In Hoogeveen ligt een plan voor het Kleine Bols IJsstadion dat in totaal 18,8 miljoen euro kost. De gemeente staat hier voor 9,7 miljoen euro garant. Het Hoogeveense plan bestaat uit een wedstrijdbaan met in het midden een ijshockeybaan.

De provincie Drenthe geeft aan een van de plannen vijf miljoen euro. De initiatiefnemers van Hoogeveen dienden hun plan al eerder in. Assen nam meer tijd om de aanvraag dicht te timmeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.