Meubelfabrikant Drentea vecht in Den Haag om miljoenenorder Rijkswaterstaat

Is de aanbestedingsprocedure van een miljoenenopdracht van Rijkswaterstaat voor kantoormeubilair wel helemaal zuiver verlopen? Directeur Bert Top van kantoormeubelenfabrikant Drentea wil donderdag via een kort geding in den Haag antwoord krijgen op die vraag.

Top schreef met zijn bedrijf en met het zusterbedrijf Vepa in Hoogeveen in op de opdracht van in totaal 80 miljoen euro voor de levering van kantoormeubilair aan Rijkswaterstaat.

Eis duurzaam hout

Bij de inschrijving werd als voorwaarde gesteld dat de bedrijven die het meubilair leveren, voldoen aan strenge milieu-eisen en moeten beschikken over de keurmerken voor duurzaam hout, FSC en PEFC. De bedrijven Gispen en Rohde en Grahl wonnen de aanbesteding, maar hebben die keurmerken niet.

,,Procedure overdoen”

Directeur Bert Top van Drentea is kort voorafgaand aan het kort geding helder over de inzet. ,,De gunning moet worden teruggedraaid.” Volgens hem resten er voor Rijkswaterstaat verschillende mogelijkheden. ,,De hele procedure overdoen omdat het niet klopt. Of Rijkswaterstaat kan de opdracht gunnen aan de nummers drie en vier van de aanbesteding. ,,De rechter moet dat beslissen.”

Top schetst dat Rijkswaterstaat eisen stelde aan het hout van het meubilair. ,,Dat moet gecertificeerd zijn. En als je geen certificaat hebt, moet controleerbaar zijn dat het hout duurzaam geproduceerd is. Dat is haast niet te doen. Daarom werken de bedrijven met certificaten.”

,,Geen uitleg over controle”

Gispen en Rohde en Grahl hebben die certificaten niet. ,,Dat kan. Dan moet je aantonen, bewijzen op welke wijze het hout duurzaam is geproduceerd'', vindt Top. ,, We hebben de overheid gevraagd hoe ze dat hebben gecontroleerd. Daar krijgen we geen antwoord op. Ze zeggen: ‘we zijn er geweest en we hebben gezien dat het goed was’. Ze kunnen ons niet uitleggen hoe ze dat beoordeeld hebben. Dat is geen transparante procedure.”

Top schetst dat Drentea de opdracht graag had willen krijgen. De totale klus wordt gegund aan twee bedrijven. ,,Ik heb geen idee hoe de zaak afloopt. Ik vind dat ik gelijk heb. Gelijk krijgen valt niet mee ben ik bang.”

Top is niet bang dat het kort geding schadelijk is voor toekomstige klussen van de overheid. ,,Dat verwacht ik niet. Het is een heel principiële kwestie. Het is geen kwestie van: we hebben verloren en we kunnen niet tegen ons verlies.”

Niet bang voor schade

Top schetst dat zijn bedrijf veel energie en geld heeft gestoken in een duurzame productie van het kantoormeubilair. ,,Als je dan verliest van zo’n partij, dan moet het wel zorgvuldig gebeuren.”

Top sluit niet uit dat de aanbestedingsprocedure toch zorgvuldig is verlopen. ,,Ik heb er geen antwoord op gekregen. Misschien is het wel helemaal volgens de regels gegaan, dan houdt het op.”

Top vreest door het kort geding geen schade voor zijn bedrijf. ,,Ik geloof niet dat anderen me dit kwalijk zullen nemen. Het is niet fijn voor een opdrachtgever, maar de reden waarom we dit doen, daar heeft iedereen wel begrip voor, volgens mij.”

De zaak dient donderdagochtend vanaf 11 uur. De uitspraak laat naar verwachting enkele weken op zich wachten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.