Midden-Drenthe mikt op fitte kinderen

Met een feestelijke bijeenkomst vierde Midden-Drenthe woensdagavond bij FrieslandCampina in Beilen de aftrap van het project Cool 2 Be Fit. Het programma moet overgewicht bij kinderen tegengaan.

,,70 procent van de 9-jarige kinderen met overgewicht blijft als volwassene obees.” Het is één van de stellingen die dietistes Claudia Heinsma en Jessie Haandrikman de aanwezigen stellen.

Met een groen of rood kaartje moeten zij aangeven of de stelling klopt. Er wordt druk gefluisterd. De stelling blijkt te kloppen. De zaal, vooral gevuld met mensen die iets met de doelgroep te maken heeft, reageert verschrikt.

Eén op de vijf kinderen heeft overgewicht

Ziedaar de reden waarom overgewicht bij kinderen problematisch is. Daar komt bij dat te zware kinderen vaak te maken hebben met pesterijen en een laag zelfbeeld. In Midden-Drenthe heeft één op de vijf kinderen overgewicht.

Het programma duurt anderhalf jaar. In beweging komen staat voorop. Daarnaast krijgen kinderen hulp van diëtisten, een fysiotherapeut en een psycholoog om een te werken aan hun zelfvertrouwen. ,,Kinderen moeten plezier krijgen in bewegen”, vertelt sportconsulente Britt Tjalma.

‘Het moet vooral leuk zijn’

In eerste instantie sporten de kinderen samen, daarna kiezen ze een sport die zij leuk vinden. De ouders betalen daarvoor een paar euro per maand, dat wordt besteed aan beloningen en uitjes. Want: ,,Het moet vooral leuk zijn!”, zegt Tjalma.

,,We zijn al een jaar of twee bezig het programma naar Midden-Drenthe te halen”, vertelt kinderfysiotherapeute Aletta Pomper. Cool 2 Be Fit, dat om kinderen van 8 tot en met 13 jaar én hun ouders draait, is een succes.

Assen, Borger-Odoorn en Coevorden

Assen had de Drentse primeur, gevolgd door Borger-Odoorn en Coevorden. Dankzij een subsidie van ZonMW en een bijdrage van partner FrieslandCampina kan het programma nu ook in Midden-Drenthe van start gaan.

In januari 2018 gaat er zowel in Beilen als in Smilde een groep van start. Opgeven kan via Britt Tjalma: b.tjalma@sportdrenthe.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven