Minder deelnemers voor een culinair festijn Emmen

Het eetfestijn MM Culinair, op zaterdag 1 en zondag 2 september in Emmen, doet het dit jaar met minder deelnemende restaurants. Veel eetgelegenheden zijn na vorig jaar afgehaakt, blijkt uit een inventarisatie van deze krant.

Van de twintig deelnemers van vorig jaar is nog maar de helft over. Omdat zich ook drie nieuwe deelnemers hebben gemeld, komt het totaal dit jaar op 13 deelnemers. Voornaamste reden is niet de hoge huur en afdracht, zeggen de afhakers in eerste instantie, maar het in hun ogen alsmaar veranderende concept. Overigens blijkt de prijs beslist een factor. Behalve de huur moeten deelnemers ook nog eens 20% van hun omzet aan de organisatie afdragen.

'Het zou om lekker eten moeten gaan'

,,Ik snap het wel, zij moeten ook iets verdienen, maar het is een best bedrag’’, zegt de woordvoerder van Chefburger Emmen, die niet met zijn naam in de krant wil.

,,Ik wil niet als een klager overkomen, bovendien kon het kostentechnisch gezien voor mij wel uit.’’ Zijn kritiek is vooral het feit dat de bar op het plein een steeds prominentere rol in het geheel krijgt. ,,Terwijl MM Culinair juist om lekker eten zou moeten gaan.’’

Dat onderschrijft Erwin Weggemans van restaurant de Mooie Mijt in Sleen. ,,Het is pittig geprijsd, maar je staat er dan ook niet om geld te verdienen. Het ging ons vooral om de naamsbekendheid, dat heeft ons veel opgeleverd. Onze kritiek is vooral dat er te veel verschillende bedrijven staan, van stroopwafel tot Franse keuken. We missen ook een interactief deel, dat je mensen kunt laten zien hoe je producten bereidt.’’

'Je staat hier niet om je zakken te vullen'

Leonie Pluyter zegt namens de organisatie dat de kritiek haar wel bekend is. ,,Daar kunnen we niet zoveel mee, want wie denkt hier even de zakken te kunnen vullen is aan het verkeerde adres. Het gaat er bij MM Culinair vooral om dat je laat zien wat je in huis hebt.’’

Overigens, stroopwafels zijn er nog nooit verkocht op MM Culinair. ,,Maar misschien is meneer in de war met het foodtruckfestival dat we organiseren.’’ Over stroop gesproken: pannenkoeken zijn er wel. Variëteit aan voedsel is belangrijk voor MM Culinair, zegt Pluyter: ,,Niet iedereen is doel op oesters en kreeft.’’

Minder ruimte

Belangrijkste reden voor de schaalverkleining is volgens Pluyter het simpele feit dat er minder ruimte is op het Marktplein, als gevolg van de uitbouw van De Kamer en Bakker Bart. ,,Het terrein is daardoor aanzienlijk kleiner geworden, maar dat vinden we wel mooi. Zo krijgt elke deelnemer meer aandacht.’’

Pluyter erkent dat het wat moeite kost om toptenten naar MM Culinair te krijgen. ,,Eigenlijk heeft Emmen te weinig restaurants op niveau. We proberen al jaren om Gasterij Zuidbarge binnen te halen, maar die willen niet. De eigenaar is daar ook chef-kok en hij kan zich nu eenmaal niet klonen. Daarom zijn we blij met Joop Zwiep (ooit een Michelin-ster met Idylle in Zweeloo/red.) en De Gaffel.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.