Nestor Asser raad: ,,De wereld moet op z’n kop staan wil ik van gedachten veranderen”

Het is maar de vraag of OpAssen na de verkiezingen volgend jaar terugkeert in Asser gemeenteraad. Fractievoorzitter Egbert Prent stopt ermee, na twintig jaar.

Prent stelt zich niet verkiesbaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart volgend jaar. ,,Ik heb het nog niet officieel met mijn partij en het college besproken, maar daar heb ik nog wel even voor. Tsja, het hart op de tong hè?”

Of zijn vertrek het einde van OpAssen betekent weet hij niet. ,,Ik hoop dat ze doorgaan. Het is aan het bestuur om een geschikte opvolger te kiezen, maar feit is dat het moeilijk is om mensen te vinden die het gemeenteraadswerk aankunnen in combinatie met werk.”

PLOP

De politieke carrière van de 71-jarige Prent begon negentien jaar geleden bij Stadspartij PLOP. In november 2013 vertrekt hij, nadat de kiescommissie hem geen verkiesbare plek gunt. ,,Daar had ik het best moeilijk mee. Ik heb me altijd met hart en ziel ingezet, en dan word je solistisch optreden verweten. Toen ging het hard tegen hard.”

Na zijn vertrek begint Prent een nieuwe partij: OpAssen. OpAssen moet van ‘de saaie ambtenarenstad Assen’ een ‘bruisende metropool’ maken. De eveneens opgestapte PLOP-wethouder Willem Homan sluit zich bij hem aan. Kort na de oprichting krijgen Prent en Homan krijgen knallende ruzie. Homan stapt op. ,,Ik vind het jammer dat die samenwerking zo verlopen is, maar met zo iemand wil je niet in de raad”, blikt Prent terug.

Twijfel

Meerdere keren dacht hij er al over na om te stoppen met zijn politieke activiteiten. Recent hakt hij na lang twijfelen de knoop door. ,,Mijn echtgenote zei: ‘je bent nooit thuis, kies nou eens voor rust.’ Dat heeft de doorslag gegeven. Ik word 72, het lichaam begint tekenen van slijtage te vertonen. Als je bij een grote partij zit kun je veel delegeren, ik kan dat niet. Als raadslid ben je altijd bezig.”

De realisatie van het Jack Middelburgplein bij het TT-circuit, de terugkeer van de grote TT-bogen en recent de verlichting bij het Noord-Willemskanaal kunnen op het conto van Prent geschreven worden. ,,Als je ziet wat we voor elkaar krijgen, dat vind ik mooi. Maar ik hoef geen pluim. Bovendien kun je het als volksvertegenwoordiger nooit iedereen naar de zin maken.” Prent noemt zijn carrière in de gemeentepolitiek zijn roeping.

De aankondiging dat hij ermee stopt doet niet meteen stof opwaaien. Wel kwam er reactie van zijn oude partij PLOP. ,,Ik mocht wel weer lid worden, zeiden ze. Allemaal leuk en aardig, maar mijn politieke carrière eindigt op 21 maart 2018. De wereld moet op z’n kop gaan staan wil ik van gedachten veranderen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven