Nota voor Tynaarlo, Westerveld en Zuidhorn? U wacht het langst op betaling

Bent u ondernemer en hebt u een rekening ingediend bij de gemeenten Tynaarlo, Westerveld of Zuidhorn? Grote kans dat u langer dan dertig dagen moet wachten voor de nota is voldaan.

Dat blijkt uit een overzicht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), MKB Nederland en het bureau Dun & Bradstreet. Deze drie hebben het betaalgedrag van alle Nederlandse gemeenten onderzocht. Gemeenten zijn wettelijk verplicht om nota’s binnen dertig dagen te voldoen.

CDA Tynaarlo vraagt verbetering

In Drenthe blijken Tynaarlo en Westerveld trage betalers. In slechts 77 procent van alle gevallen wordt tijdig een nota voldaan. In Westerveld moeten mensen of bedrijven gemiddeld 32 dagen wachten op betaling. In Tynaarlo vraagt de gemeente om 31 dagen geduld.

Voor het CDA is die score aanleiding om vragen aan burgemeester en wethouders te stellen of de betalingsdiscipline niet wat beter kan. ,,We vinden het midden en kleinbedrijf van groot belang”, motiveert CDA-raadslid Hanneke Wiersema.

Betalingsdiscipline

De gemeenten Assen, Emmen, De Wolden, Meppel en Midden-Drenthe hebben een aanmerkelijk betere betalingsdiscipline. Gemiddeld negen van de tien nota’s worden binnen dertig dagen betaald.

In Groningen blijkt Zuidhorn de minst snelle betaler. Slechts in driekwart van alle gevallen is de gemeente op tijd. Gemiddeld wacht de indiener van een nota 49 dagen voor hij of zij het geld op zijn rekening ziet.

Vlagtwedde daarentegen is een keurige betaler. In 99 procent van alle gevallen wordt de nota tijdig voldaan. De stad Groningen heeft met 95 een iets lager percentage maar daar worden rekeningen gemiddeld binnen elf dagen al betaald. In Vlagtwedde ligt dat gemiddelde op 28 dagen.

De gemeenten Bellingwedde, Delfzijl, Eemsmond, Grootegast, Loppersum, Marum, Menterwolde, Pekela en Stadskanaal zijn betrouwbare betalers. Deze gemeenten betalen in meer dan 90 procent van alle gevallen op tijd.

Hoe is het betalingsgedrag van uw gemeente? Zie het in dit overzicht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.