OM: Dwangsom moordbroersfilm

Met een dwangsom van 100.000 euro wil het Openbaar Ministerie Noord-Nederland dinsdag via de rechter afdwingen dat beelden worden geschrapt uit de documentaire over de moordbroers Admilson (32) en Marcos R. (31).

Het OM werkte in eerste instantie volledig mee aan de documentaire die Maria Mok en Meral Uslu maakten over de aanloop naar en de rechtszaak tegen de van drievoudige moord verdachte broers uit Hoogeveen. De nabestaanden van het vermoorde echtpaar Veenendaal uit Exloo zijn altijd fel tegen de documentaire geweest. Na lang onderhandelen met de familie besloot het OM zich terug te trekken. De documentairemakers is gevraagd de al gemaakte opnames te vernietigen. Dat weigeren ze. De documentaire De Zaak Richter en Richter is af. Schrappen van de beelden, bijna een kwartier van docu van ongeveer een uur, is voor hen geen optie.

Het OM stelt dat de journalisten daarmee contractbreuk plegen en heeft het kort geding aangespannen. In het najaar van 2014 tekenden de documentairemakers een zogeheten media-contract met het OM. Dergelijke overeenkomsten worden standaard gesloten als journalisten langere tijd achter de schermen meelopen bij politie en justitie voor een journalistieke productie. In zo’n contract wordt afgesproken dat bepaalde beelden uit onderzoeks- of privacyoverwegingen niet gebruikt mogen worden en dat sommige informatie geheim moet blijven.

Mok en Uslu, die al vaker documentaires over de rechtbank en het justitiesysteem maakten, zijn van mening dat ze zich aan de overeenkomst houden. Van contractbreuk is volgens hen absoluut geen sprake. Tegen de broers, die net als hun advocaten ook meewerkten aan de documentaire, is onlangs voor het gerechtshof in Leeuwarden levenslang geëist. Eind deze maand wordt uitspraak gedaan. De rechtbank in Den Haag buigt zich dinsdag over het geschil tussen het OM en de documentairemakers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.