Observatiecamera’s in Hoogeveen onbetrouwbaar

Het cameratoezicht in het uitgaansgebied in Hoogeveen hapert. Storingen maken de apparaten onbetrouwbaar.

Loco-burgemeester Gert Vos bevestigt de technische problemen met het camerasysteem, dat sinds 2007 in gebruik is. ,,Het laat te wensen over’’, zegt hij. Volgens hem zijn beelden van incidenten niet altijd beschikbaar of is de kwaliteit te slecht om ze te kunnen gebruiken. In het Hoogeveense uitgaansgebied hangen acht observatiecamera’s.

Om de storingen in het netwerk te verhelpen schakelt de gemeente telkens een onderhoudsbedrijf in. ,,Maar het blijkt niet altijd makkelijk op te lossen’’, erkent Vos. Volgens sommige ondernemers spelen de problemen al jaren. De gemeente Hoogeveen ontkent dat.

Extra beveiligers

Om het toezicht in het Hoogeveense uitgaanscentrum enigszins op peil te houden, zet de gemeente in de weekeinden extra beveiligers in. Volgens loco-burgemeester Gert Vos zijn deze ‘stewards’ nog zeker een aantal weken actief.

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanschaf en het onderhoud van de camera’s, de politie voor het gebruik (uitlezen van de beelden) ervan. Eind juni en begin juli van dit jaar waren er twee ernstige mishandelingen in het uitgaanscentrum.

Incidenten

Bij het eerste incident werd een 25-jarige Hoogevener tegen de grond geslagen en meerdere malen tegen het hoofd geschopt.

Volgens zijn vader, uitbater Koos Braker van café De Pastoor, gebeurde de mishandeling recht voor een camera. ,,Maar er waren geen beelden’’, zegt hij. ,,Dat is toch vreemd? Men was nu afhankelijk van getuigen die lastig te vinden waren. Bij camerabeelden zie je ook hoe iets ontstaat en wie wat doet.’’ De politie erkent dat storingen effect kunnen hebben op een onderzoek, maar wil in deze zaak alleen kwijt dat er een aanhouding is verricht.

Bij het tweede incident sloegen enkele personen een 41-jarige man uit Hoogeveen het ziekenhuis in. Van die mishandeling, in de Dekkerpassage, waren volgens de politie geen beelden omdat daar geen camera’s hangen.

'Voldoende gedaan'

De gemeente vindt dat voldoende is gedaan om de camera’s operationeel te houden. Drie jaar geleden zijn de acht camera’s gereviseerd. ,,Het systeem is uitgebreid en camera’s die slecht functioneerden zijn vervangen’’, stelt de gemeente.

Bij storingen zegt Hoogeveen meteen contact op te nemen met de leverancier om de apparatuur te repareren. Volgens de gemeente heeft cameratoezicht een positief effect op de veiligheid in het uitgaansgebied.

Glasvezel

Om de betrouwbaarheid van het cameratoezicht in het Hoogeveense uitgaansgebied te vergroten wordt het netwerk mogelijk op glasvezel aangesloten.

Hoogeveen heeft voor 2018 een bedrag van 50.000 euro uitgetrokken voor uitbreiding van (mobiel) cameratoezicht en onderzoek naar de vervanging van de huidige infrastructuur door glasvezel. Een en ander staat in de gemeentebegroting.

Daarnaast wordt bekeken of de beelden rechtstreeks naar de Meldkamer Noord-Nederland gestuurd kunnen worden, zodat de politie gericht kan worden aangestuurd. De gemeente werkt aan een plan van aanpak.

Hoogeveen wil geld blijven uittrekken voor camera’s en onderhoud in het uitgaansgebied. Volgens de gemeente kunnen beelden van incidenten de strafrechtelijke vervolging ondersteunen en het veiligheidsgevoel van uitgaanspubliek, uitbaters en omwonenden vergroten.

Veiliger en leefbaarder

De gemeente ging in 2007 over op cameratoezicht in het uitgaansgebied als een van de maatregelen om de Grote Kerkstraat, waar de meeste cafés gevestigd zijn, veiliger en leefbaarder te maken. Het gebied had toentertijd te maken met veel uitgaansgeweld

Het cameratoezicht is in 2011 voor het laatst geëvalueerd. De gemeente concludeerde toen dat het systeem effectief was en dat de politie tevreden was over de kwaliteit van de beelden, ook ’s nachts. ‘Beelden versterken verklaringen van betrokkenen’, zo wordt gesteld. Hoogeveen ziet geen reden ‘om die conclusie nog eens onder de loep te nemen’.

Er was destijds ook kritiek op het evaluatierapport omdat geen goede vergelijking was gemaakt met de cameraloze periode (nulmeting) en de politie niet bijhield wat de invloed was van de beelden in relatie tot de opsporing. Ook blijken de camerabeelden slechts sporadisch live uitgelezen te worden, van belang bij het voorkomen van escalatie van ongeregeldheden. Tegenstanders van observatiecamera’s stellen dat deze apparaten vooral een schijnveiligheid opleveren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.