Orthopeed voorwaardelijk geschorst na operatie op collega

Een orthopedisch chirurg uit Emmen is voorwaardelijk geschorst door het medisch tuchtcollege vanwege een operatie op een collega-orthopeed die verkeerd afliep.

Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg besloten in een klacht van een oud-orthopedisch chirurg van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem tegen de Emmer chirurg die werkzaam is in de Ludmillenstiftkliniek in het Duitse Meppen, vlak over de grens bij Emmen. De patiënt was juist bij deze chirurg terecht gekomen omdat hij bekend stond als een van de besten op zijn terrein. Na de operatie in het najaar van 2014 was de patiënt half verlamd, incontinent en impotent, maar de chirurg hielp hem niet.

Volgens het tuchtcollege is niet hard te maken dat er fouten zijn gemaakt tijdens de operatie zelf. Die duurde weliswaar zes uur waar het normaal in minder tijdf kan, maar dat is geen bewijs voor fouten. Wat de chirurg wel verweten kan worden is dat hij na de operatie doof was voor de klachten van zijn patiënt. Hij had meteen nadat de patiënt zijn klachten meldde onderzoek moeten doen met een MRI-scan en de patiënt moeten helpen.

De Emmer chirurg heeft een voorwaardelijke schorsing van zes maanden uit het BIG-register gekregen. Hij kan in principe gewoon zijn werk blijven doen in Duitsland maar wordt echt geschorst als hij binnen twee jaar weer bestraft wordt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven