Plaatsnaambord Assen straks te bewonderen in Irak en Mali

Het plaatsnaambord van Assen is straks te zien in Irak en Mali. De luchtmobiele brigade uit de Drentse hoofdstad vertrekt binnenkort naar missies in deze landen.

Burgemeester Marco Out van Assen overhandigt woensdag op de kazerne de twee blauwe plaatsnaamborden aan de leiding van de missies. Luitenant-kolonel Gert Strick, commandant van het 13 bataljon luchtmobiel, leidt de uitzending van de Asser militairen in Mali. De missie is onderdeel van Minusma, dat vrede in het arme land moet brengen.

Ongeveer tweehonderd Nederlandse militairen gaan in het noordoosten van het Afrikaanse land inlichtingen inwinnen over drugs, wapens- en mensenhandel in deze woestijnachtige streek. Mali is een doorvoerhaven naar Libië. De Asser militairen houden lange patrouilles, waarbij ze dagen achtereen in de woestijn verblijven. Hun uitzending duurt vier maanden.

De Rode Baretten gaan ook naar Irak. Ze gaan in het noorden van het land Iraakse en Koerdische strijders opleiden die tegen terreurorganisatie IS vechten. De ruim honderd Asser militairen maken deel uit van de zogeheten Capacity Building Missie in Irak (CBMI). De trainingen van deze peshmerga’s zijn onderdeel van de Nederlandse steun aan de internationale coalitie tegen IS.

Vanuit de kazerne in Havelte zijn de afgelopen tijd ook regelmatig militairen naar Irak uitgezonden om trainingen te verzorgen aan de peshmerga’s.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.