Plan voor appartementen in het monumentale oude postkantoor van Coevorden

De geschiedenis van het oude postkantoor aan Kasteel 4 in Coevorden gaat terug tot 1890: toen werd het monumentale pand gebouwd. Niet zo lang maar toch al heel wat jaren is er de discussie wat er met het leegstaande rijksmonument moet gebeuren. Nu ligt er een concrete vergunningaanvraag ter inzage voor het realiseren van een vijftal riante appartementen.

Met een virtual realitybril konden de aanwezigen bij de persbijeenkomst in het gemeentehuis woensdagmiddag al door het ‘verbouwde’ postkantoor lopen, uit de ramen van de appartementen kijken of er zelfs helemaal overheen vliegen.

Centrumplan

Wethouder Jan Zwiers lichtte kort het belang van het bijzondere pand, de historische aanblik en aansluiting bij het centrumplan toe. Eigenaar gemeente Coevorden - die het pand jarenlang gebruikte als gemeentehuis - en koper projectonwikkelaar Peter van Dijk kwamen in 2012 tot een principeovereenkomst.

In het oude postkantoor en het daarachter gelegen oude waterschapshuis zouden appartementen komen. „Maar dat viel stil, onder andere door de crisis”, meldt Jaap ten Hoor. Het postkantoor had ondertussen flink te lijden gehad onder tal van verbouwingen - ‘systeemplafonds en aluminium raamkozijnen’- en nu door jarenlange leegstand.

Historisch document als leidraad

De projectontwikkelaar heeft een historisch document laten ontwikkelen, waarin de bouwhistorie en alle oorspronkelijke details van het postkantoor beschreven zijn. Dat is nu leidraad bij de nieuw te bouwen appartementen.

De status van monument legt tal van beperkingen op, waardoor er ook zeer veel partijen bij de ontwikkeling betrokken waren, van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provinciale Monumentencommissie en vanzelfsprekend de gemeente. Ten Hoor: „De uitstraling van het gebouw is geweldig en dat behouden we ook. Binnen zijn veel authentieke details bewaard of brengen we zoveel mogelijk terug, zoals bijvoorbeeld de gewelfde plafonds.”

Architect Ruud Room: „Het is een spanningsveld tussen respect voor historie en ook het maken van toekomstbestendige en comfortabele appartementen. Dus een vernieuwde entree, extra ramen die onopvallend in de bestaande nissenkomen, een nieuwe trap en lift, dubbel glas en dakterrassen.”

Koopappartementen

In eerste instantie was sprake van de bouw van kleinere appartementen voor zorggerelateerde partijen. Ten Hoor: „Gezien het prachtige gebouw op deze mooie locatie en de groeiende vraag is op advies van architect Ruud Room toch gekozen voor een vijftal grote koopappartementen.”

Er komen twee op de begane grond, twee op de eerste verdieping en een penthouse op zolder, van elk tussen de 100 en 150 m2. Koopprijzen zijn nog niet bekend.

De plannen voor het achtergelegen oude waterschapshuis verkeren in de afrondingsfase: ook hier komt een vijftal grote appartementen (130-160 m2). Ten Hoor voorziet eigenlijk geen problemen met de vergunningaanvragen en verwacht komende zomer al met de verbouw van zowel postkantoor als waterschapsgebouw te kunnen beginnen.

Oplevering zou dan in 2019 mogelijk moeten zijn. „Het is een eerste aanzet om de straat het Kasteel te herontwikkelen: dit wordt de mooiste woonstraat van Coevorden, ik verwacht dat kopers in de rij staan.”

Inspraak

Dan ligt de volgende uitdaging te wachten, de ontwikkeling van het gebied naast het postkantoor waar nu nog het Rabobankgebouw staat en een deel van de aangrenzende notaristuin. Gemeente en projectontwikkelaar gaan inspraaksessies met de bevolking organiseren.

Zwier belooft: „We blijven de historie zoveel mogelijk trouw.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.