Provinciale Staten: ‘Assen hardleers met FOC’

GS hebben terecht het nieuwe plan voor een outletcentrum bij Assen afgewezen. Dat vindt een meerderheid van Provinciale Staten.

De afwijzing zonder een discussie in Provinciale Staten wordt door menig Statenlid weliswaar gezien als verrassend, maar de collegepartijen steunen in grote lijn de visie van GS.

GS hebben de conclusie getrokken dat het nieuwe plan voor een toeristische recreatieve ontwikkeling bij het TT-circuit niet wezenlijk anders is dan het oude, dat eerder door Provinciale Staten grote kritiek oogstte. Beide leunen sterk op een outletcentrum.

'Spiegeltjes en kraaltjes'

Zo stelt CDA’er Henk Reinders dat er vooral gefocust moet worden op het gezond maken van binnensteden en dan is het ongeloofwaardig als er tegelijk toestemming komt voor extra concurrentie van 15.000 vierkante meter aan ‘weidewinkels’.

 „Het nieuwe plan is wat opgesmukt met spiegeltjes en kraaltjes, maar in wezen niks anders. Het gaat ten koste van de binnenstad van Assen. Er moet wel wat gebeuren bij het TT-circuit, maar dat kan ook zonder outletcentrum.”

VVD-statenlid Ton Serlie is het daarmee eens. „De lijn die gedeputeerde Stelpstra hier kiest staan we achter. Assen is hardleers met het presenteren van een plan dat niet wezenlijk anders is. De gemeente had zelf ook op de klompen aan kunnen voelen dat dit verhaal nergens toe zou leiden.”

Voor de VVD zou detailhandel bij het TT-circuit hooguit een schuurtje bij een mooi huis kunnen zijn, maar dan moet eerst dat huis gebouwd geworden. Ook de PvdA-fractie steunt de handelwijze van GS. Het is duidelijk dat die de neuzen al hadden geteld. Ook het nieuwe Asser plan zou geen meerderheid halen, dus afwijzen schept vooral duidelijkheid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.