PvdA wil extra onderzoek naar batterijvervuiling Eext

Een extra onderzoek van een onafhankelijke partij moet uitwijzen of de batterijen die in de landschapswal bij Eext zijn terechtgekomen, echt geen kwaad kunnen.

Dit vindt de fractie van de PvdA in de raad van Aa en Hunze. De batterijen in de landschapswal houden de gemoederen flink bezig, zo bleek deze week tijdens een informatiebijeenkomst in Eext. Landgoed Heidehof probeerde hier tekst en uitleg te geven. De circa 30 aanwezigen keerden echter niet allemaal tevreden huiswaarts.

Twijfels

,,Niet iedereen is gerustgesteld, er blijven twijfels bestaan. Daarom willen we dat een onafhankelijke deskundige nog eens naar de zaak kijkt’’, zegt PvdA-raadslid Henk Santes. Hij is teleurgesteld dat het college van B en W niet bij de informatiebijeenkomst aanwezig wilde zijn. ,,Het is ook een principiële kwestie’’, zegt hij. ,,Het is erg raar dat burgers chemisch afval zorgvuldig moeten scheiden en dat kennelijk grond vol oude batterijen zomaar in een landschapswal gebruikt mag worden. We moeten de wettelijke normen veranderen.’’

Heidehof laat de wal aanleggen om de N33 af te scheiden van een nieuw stuk natuurgebied dat bij het landgoed hoort. Heidehof dankt deze uitbreiding aan de verdubbeling van de N33. Hieraan is natuur opgeofferd en Rijkswaterstaat moet dit compenseren. Heidehof heeft aangeboden hiertoe het landgoed uit te breiden en in te richten.

Bronnen

De grond voor de landschapswal komt uit allerlei bronnen en een daarvan is een in 1978 gesloten vuilstortplaats bij Bierum, bij Delfzijl. Omwonenden zijn erachter gekomen dat die veel batterijen bevat en hebben hierover de gemeenteraad geïnformeerd. Vervolgens heeft Heidehof aannemer DBG uit Drachten gezegd dat die moet stoppen met het gebruik van deze grond.

De intergemeentelijke Drentse milieudienst RUD heeft toezicht gehouden op de aanleg van de wal. Een medewerker verklaarde op de bijeenkomst dat de grond uit Bierum gebruikt mocht worden. De grond bevat volgens hem geen schadelijke chemicaliën die kunnen gaan lekken. De batterijen zijn uitgewerkt. Schijn kan bedriegen, waarschuwde de medewerker. ,,Grond die er helemaal schoon uitziet, kan veel vuiler zijn dan deze grond met wat batterijen.’’

De wal krijgt nog een bovenlaag met helemaal schone grond. Daarop komen bomen.

Bert Speulman en Marc Hesp van Landgoed Heidehof zitten met de kwestie in hun maag. Omdat ze natuurbehoud hoog in het vaandel hebben, legden ze DBG extra scherpe normen op voor de grond die het bedrijf voor de wal gebruikt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.