Rapport geeft ruimte aan Zuidlaardermarkt

Een verbod op paardenmarkten is niet nodig en een ontkoppeling met publieksevenementen hoeft ook niet. Wel zijn er strenge welzijnsregels nodig, onder andere voor de aan- en afvoer van paarden.

Dat staat in een advies van de Raad voor de Dierenaangelegenheden aan staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) van economische zaken. De bewindsman heeft de raad om advies gevraagd hoe om te gaan met de circa honderd paardenmarkten in Nederland. Hij wil dit aan strengere regels binden.

De Zuidlaardermarkt ligt vaak onder vuur van dierenbeschermingsorganisaties. Vooral het feit dat de markt gecombineerd wordt met een lawaaiïge kermis, zou de paarden veel stress opleveren.

Volgens de Raad hoeft een combinatie met een publieksevenement geen bezwaar te zijn, zo lang welzijnseisen maar gewaarborgd zijn. Daarbij gaat het vooral om het vervoer van en naar de markt. Dit neemt volgens de Raad vaak veel meer tijd in beslag dan de paarden prettig vinden. Ook paarden die naar de slacht worden gebracht, zijn vaak erg lang onderweg en rijden diverse slachthuizen voorbij, aldus de Raad.

Het rapport lijkt goed nieuws voor de Zuidlaardermarkt. Er was altijd veel kritiek op het gegeven dat de paardenmarkt daar werd gecombineerd met de kermis. Burgemeester Marcel Thijsen heeft al besloten de paardenmarkt te verplaatsen, waardoor die verder van de kermis ligt. Bovendien heeft hij veel extra dierenwelzijnsregels ingesteld en wil hij die verder uitbreiden.

De Raad wijst paardenhandelaren er op dat vooral zij moeten toezien op het paardenwelzijn en dat ze rekening moeten houden met de manier waarop het publiek naar paardenmarkten kijkt.

De Raad gaat nu volgens een woordvoerster van de staatssecretaris het rapport eerst bespreken met de gemeenten waar paardenmarkten worden gehouden. Daar komt weer een verslag van en vervolgens zal staatssecretaris Van Dam of zijn opvolger een standpunt innemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven