Schaap Jack op ‘t nippertje gered van slacht: ‘We zijn zo blij’

Schaap Jack zit onterecht in het slachthuis in Stadskanaal. Benice Celik uit Hoogersmilde wil haar schaap koste wat het kost levend terug. De NVWA hield dit tegen, want eenmaal in het slachthuis mag een dier er niet levend uit. Maar er lijkt een oplossing.

Jack was grasmaaier

Het begon zo mooi, schaap Jack was de persoonlijke grasmaaier van de familie Celik uit Hoogersmilde. Maar op een dag klikte het niet meer tussen Jack en een medeschaap. Jack werd uitgeleend aan kennissen met de belofte dat hij niet doorverkocht zou worden.

Telefoontje van een wildvreemde

Tot Ginny en Benice Celik deze week telefoon kregen van iemand die zich de eigenaar van Jack noemde. Of ze Jack even konden afmelden. Dat moet voor hij geslacht kon worden. Benice Celik: ,,Wij schrokken enorm, we willen helemaal niet dat hij geslacht wordt.’’ Jack bleek toch doorverkocht en de nieuwe eigenaar had Jack verkocht aan slachthuis Dik in Stadskanaal.

‘Jack had helemaal geen gebroken poot’

Bij navraag meldde hij dat Jack een gebroken poot had, en daarom naar de slacht is gebracht. ,,Maar wij hebben Jack opgezocht, hij is helemaal gezond en heeft helemaal geen gebroken poot.’’ De medewerkers van het slachthuis begrepen de familie Celik, maar mochten Jack niet zomaar mee terug geven. De regel van de NVWA is: eenmaal met een poot over de drempel van het slachthuis, dan kom je er nooit meer levend uit wegens besmettingsgevaar. De Dierenpolitie en de gewone politie konden niets voor haar betekenen. Jack zou hoe dan ook geslacht of vernietigd worden.

In opstand

Benice en Ginny kwamen in opstand. ,,We wisten niet wat we konden doen maar we hebben wel tips gekregen van het slachthuis. Dit alles zou anders dus betekenen dat iedere Nederlander bij wie dan ook een dier uit de wei kan halen en naar de slacht kan brengen, het dier is hierbij ten alle tijden ten dode opgeschreven.’’

Advocaat en Animal Rights

Er werd een advocaat ingeschakeld, Animal Rights bemoeide zich er tegenaan en de executie van Jack werd uitgesteld. Het slachthuis verzorgt hem goed, maar kan niet onder de regels uit.

Happy end: Jack mag terug naar Benice

Vrijdagochtend kwam het verlossende woord: bij hoge uitzondering mag Jack toch terug naar zijn eigenaren. Wel moet hij eerst twintig dagen in quarantaine blijven op een andere plek. Daar mogen ze Jack wel bezoeken. Benice is zo blij dat ze er zelfs een lied over schreef. Een bewerking van John Lennons Imagine. Benice zegt op Facebook: ,,Als we hem terug hebben knuffel ik hem en laat ik hem nooit meer los.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.