Schade-expert Laaghalerveen naar Sint-Maarten: Waar begin je in vredesnaam?

Schade-expert Jacques Formsma uit Laaghalerveen vertrekt een dezer dagen naar het verwoeste Sint-Maarten. ,,Wat ik daar aantref? Geen idee. Het eiland is verwoest.”

Wanneer vertrekt u?

,,We zouden donderdag vliegen, maar de KLM heeft nog geen passagiersvluchten naar Sint-Maarten gepland. We gaan nu uit van zondag. De koffer staat klaar.”

Opmerkelijk, een schade-expert uit Laaghalerveen naar Sint-Maarten.

,,Ik werk voor het Amerikaanse bedrijf Cunningham Lindsey. Een schade-expert, actief in zestig landen en het bedrijf heeft ook een kantoor op Curaçao.”

En ook klanten op Sint-Maarten?

,,Er wonen veel Nederlanders, die hebben hun verzekeringen ondergebracht in Nederland. Vooral ondernemers op Sint-Maarten. De verzekeraars schakelen ons in om de schade in kaart te brengen.”

Ondernemers zijn zwaar getroffen?

,,Niet alleen hun huizen zijn verwoest, maar ook hun winkels of bedrijven. En ze hebben nog met plunderingen te maken gehad.”

Dekt de verzekering ook plunderingen?

,,Plundering valt niet onder storm- of waterschade. In veel polissen staat dat bij diefstal de boel goed afgesloten moet zijn. Als het dak van de winkel is gewaaid, is dat niet het geval. Nederlandse verzekeraars gaan daar over het algemeen soepel mee om. Bij buitenlandse verzekeraars ligt dat anders.”

Hoeveel verzekeringen moet u afhandelen?

,,We hebben een opdrachtgever met 180 verzekerden. Van een ander hoorde ik dat er 10.000 polissen lopen op Sint-Maarten. Dat betekent niet 10.000 klanten bezoeken hoor. Sommige klanten hebben tien polissen.”

U gaat niet alleen?

,,Nee, met acht collega’s uit Nederland. Zes mensen van het kantoor Curaçao zitten al op Sint-Maarten. Ze hadden voordat orkaan Irma aan land kwam een kantoor ingericht, maar het dak is daar af gewaaid. Ze zitten nu op een resort bij de mariniers. Daar gaan wij ook naar toe.”

Hoe lang blijft u op Sint-Maarten?

,,Ik denk vier weken.”

Wat denk u aan te treffen?

,,Geen idee, van tv-beelden en foto’s van collega’s zie ik dat grote schade is geleden. Dit is erger dan zeven jaar geleden toen een orkaan langs Sint-Maarten trok. Toen had je vooral waterschade. Nu is op sommige plekken alles kapot. Waar moet je in vredesnaam beginnen?”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.