Schoolkinderen Nieuw-Balinge vieren aftrap Oktobermaand Kindermaand

Alle 72 kinderen van de Meester Sieberingschool in Nieuw-Balinge stonden er woensdagochtend klaar voor: met een feestelijke erehaag en een applaus onthaalden ze locoburgemeester Dennis Bouwman voor de aftrap van de Oktobermaand Kindermaand.

Op basisscholen verspreid door de hele provincie kwamen burgemeesters woensdagochtend langs om de Oktobermaand Kindermaand met een spel te openen. In de maand oktober mogen kinderen in de basisschoolleeftijd gratis naar musea, theater, toneel en andere culturele instellingen.

Onder leiding van meester Gert Willems spelen de kinderen van groep 7 en 8 van de Meester Sieberingschool het ‘Ik hou van Holland cultuurspel’ spelen. In een kring moeten ze zo snel mogelijk vragen beantwoorden, zodat het cadeau niet op hun schoot ontploft. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De vragen zijn lastig.

Stijldansen en hunebedden

,,Wat is stijldansen?” De jongen met het cadeau op zijn schoot denkt hard na. ,,Eh, dansen”, zegt hij, wat vertwijfeld. Meester Gert gebaart met zijn handen dat hij nog even door moet denken. ,,Dansen met stijl!” Locoburgemeester Bouwman lacht en keurt het antwoord goed.

,,In welke periode werden hunebedden gebouwd?” Meester Gert is aan de beurt en ook hij kijkt zenuwachtig naar het pakje op zijn schoot. De klok is aan het aftikken, een teken dat het pakketje ieder moment kan ontploffen. De hersens van de meester kraken. Stilte. Hij weet het écht niet. 'Pang!' De kinderen barsten uit in gelach.

Wethouder en locoburgemeester Dennis Bouwman overhandigt de programmaboekjes aan de winaars van het spel. FOTO DVHN

Een groepje van vier komt als winnaar uit de bus. Zij krijgen het programmaboekje van de Oktobermaand als eerste uitgedeeld. Veel interesse is er voor de zoektocht naar de babymamoet, georganiseerd door Het Drentse Landschap. ,,Is die er echt? Daar wil ik wel naartoe!”

Hemd van het lijf

De kinderen mogen de wethouder nog even het hemd van het lijf vragen over zijn werk. Daar maken ze gretig gebruik van. ,,Wat doet een burgmeester eigenlijk allemaal?” ,,Hoe word je wethouder?” Bouwman beantwoord de vragen zo goed als hij kan en vertelt nog wat over de grote burgemeestersketting die hij om heeft hangen.

,,Erg leuk om te merken dat er zoveel interesse is", zegt Bouwman. Maar voor Jordy, volgens de meester wel een type voor een politieke carrière, hoeft het niet zo. ,,Ik wil iets met landbouw”, hij haalt zijn schouders erbij op.

De Oktobermaand Kindermaand is dit jaar voor de zestiende keer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.