Strafzaak tegen exploitant biovergister Coevorden om ‘foute’ mest

Directeur Henk Nijman van BBE Biogas staat volgende maand voor de strafrechter op verdenking van het overtreden van milieuwetgeving bij de biovergister in Coevorden. De ondernemer vindt dat hem groot onrecht wordt aangedaan.

Nijman wordt ervan verdacht dat hij mest van andere boerenbedrijven heeft gebruikt in de installatie in Coevorden. Eind 2015 vond er een inval plaats bij de biovergister en later ook bij hem thuis in Amersfoort. ,,Die strafzaak komt er, omdat justitie niet anders kan. Ze hebben zwaar ingezet door die invallen. Alles is doorgelicht. Mijn bedrijfsadministratie en mijn privéboekhouding, alles. Ik ben twee dagen verhoord. Er is niets gevonden.”

Milieucriminaliteit

De ondernemer, ook exploitant van de biovergister in ’t Haantje, zegt dat de publiciteit rond de inval veel schade heeft aangericht. ,,Het heeft mij klanten gekost. Ook mijn familie heeft er last van. Mijn kinderen waren thuis toen om zeven uur in de ochtend bij mij thuis een inval werd gedaan. Die rechercheurs kwamen heel agressief over. Daar heb ik een klacht over ingediend. Ik heb een excuusbrief gekregen, maar wat heb ik daaraan.”

Zijn bedrijf BBE Biogas in Amersfoort exploiteert meerdere biovergisters. Dat zijn installaties, waarin biogas (energie) wordt gewonnen uit een mengsel van mest. BBE Biogas huurt onder meer de installatie van de boerenmaatschap Vroege in Coevorden. Onder leiding van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie, dat complexe milieucriminaliteit en fraude onder de loep neemt, is strafrechtelijk onderzoek gedaan in Coevorden.

Dat de vergister tijdens de opstartfase niet alleen is gevoed met mest van de bijbehorende boerderij, geeft Nijman ruiterlijk toe. ,,Er is mest aangevoerd van andere bedrijven. Maar dat is in de opstartfase heel gebruikelijk. We hadden het opstarttraject beter moeten communiceren met de gemeente Coevorden. De mest is geheel volgens de regels aangevoerd. Ondertussen word ik neergezet als een grote crimineel terwijl het gaat om een geringe overtreding.”

Ellende

Voor het overtreden van de vergunning kreeg het bedrijf van Nijman een dwangsom van 25.000 euro opgelegd van de gemeente Coevorden. ,,Die heb ik betaald. Wat ik niet wist is dat bij het opleggen van zo’n dwangsom ook automatisch een melding wordt gedaan bij justitie. Daar is alle ellende van gekomen. Mijn goede naam is aangetast. Hoe het ook afloopt, daar kom ik nooit meer vanaf.”

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie wil inhoudelijk weinig kwijt over de strafzaak. ,,De verdenking komt erop neer dat in de co-vergistingsinstallatie, in strijd met de milieuvergunning, mest van buiten de inrichting is verwerkt”, zegt woordvoerster Valentine Hoen. De rechtszaak dient 30 mei voor de meervoudige economische kamer van de rechtbank in Almelo.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.