Studenten ondanks ‘terreurdreiging’ welkom in Emmen

Buitenlandse studenten zijn welkom om in winkelcentrum De Weiert in Emmen te gaan wonen. Een bezwaar van omwonenden is door de gemeentelijke klachtencommissie van tafel geveegd.

Liefst 44 bewoners van de zogeheten Weiertflat aan de Monetpassage hadden bezwaar aangetekend tegen het voornemen van de gemeente Emmen om de verbouw mogelijk te maken van een pand boven speelgoedwinkel Bart Smit. Projectontwikkelaar Peter van Dijk is van plan om er 23 gemeubileerde kamers in te maken voor tijdelijke studenten uit het buitenland. Jaren geleden was er het seniorencentrum De Cocon gevestigd.

De bezwaren richtten zich niet tegen de komst van de studenten, zeiden de - hoofdzakelijk oudere - bewoners van het appartementencomplex. Maar wél tegen de route, die de studenten straks moeten lopen om bij hun kamer te komen. Die gaat via het Raadhuisplein en dat betekent dat ze langs de ingang van de Weiertflat komen. De bewoners zagen liever een toegang via de andere kant van het winkelcentrum, bij de Monetpassage zelf.

Terreurdreiging

De bewoners haalden er zelfs de terreurdreiging in Europa bij om hun gelijk te halen, blijkt uit het verslag van de bezwarencommissie. ,,De aanwezigheid van buitenlandse studenten zal leiden tot een onveilig gevoel en aantasting van het woongenot, gezien de gespannen en stressvolle situatie in Europa en elders in de wereld’’, stelden de bezwaarmakers destijds. Ook zijn ze bang voor belletje drukken. Volgens de bewoners zorgen ook de bezoekers van het nabijgelegen snooker- en poolcentrum al voor overlast. Een ingang aan de oostzijde van het winkelcentrum is in alle opzichten beter, omdat de bewoners dan niet geconfronteerd worden met de studenten.

Volgens de gemeente moeten voor een aparte ingang voor studenten twee extra rolluiken worden geplaatst. Emmen wijst erop dat de projectontwikkelaar verschillende veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het ophangen van camera’s en speciale tags als toegang voor de studenten. Voor de gemeente is het volkomen onduidelijk waarom een gezamenlijke toegang een inbreuk is op de privacy of waardevermindering van de woningen. De toegang is overdag ook in gebruik bij het winkelend publiek.

Gevoelig voor klachten?

De bezwarencommissie is evenmin gevoelig voor de klachten van de omwonenden. Weliswaar is het project strijdig met het bestemmingsplan, dat voornamelijk winkels en kantoren toestaat. Maar de commissie is het eens met het de gemeente, die uit oogpunt van leefbaarheid de mogelijkheid heeft om lang leegstaande panden te herbestemmen. ,,Kamerverhuur is passend in een levendig centrumgebied vanwege de vele voorzieningen. Gebruik van het pand voor bewoning door studenten sluit aan bij het gebruik in de directe omgeving.’’ Bovendien, zegt de commissie, is het veiligheidsplan al uitgebreider dan doorgaans gevraagd wordt. Dat de privacy aangetast wordt en de huizen in waarde verminderen is slechts gebaseerd op aannames en geen reden om een bouwvergunning te weigeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.