Tv-docu forensisch patholoog: toedracht dood Sharleyne gereconstrueerd

Forensisch patholoog Frank van de Goot laat in een serie tv-documentaires zien hoe hij omstreden sterfgevallen onderzoekt. De laatste aflevering gaat over de dood van Sharleyne Remouchamps (8) uit Hoogeveen.

In de vierdelige tv-serie Doden liegen niet, geeft Van de Goot aan de hand van echte zaken een inkijk in zijn onconventionele werkwijze om de waarheid te vinden bij mysterieuze sterfgevallen en levensdelicten. Woensdagavond wordt getoond hoe hij het dodelijke drama met het Hoogeveense meisje heeft onderzocht.

Gevallen, gesprongen of gegooid?

Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 dood gevonden onderaan de flat waar zij op tien hoog woonde met haar moeder. Of zij is gevallen, gesprongen of gegooid is niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie deed drie maanden onderzoek en concludeerde dat niet valt te achterhalen wat er precies is gebeurd. Haar moeder, die drie dagen vast zat, wordt door justitie niet meer als verdachte gezien.

Vader Victor Remouchamps heeft met advocaat Liesbeth Poortman het gerechtshof in Leeuwarden vorig jaar gevraagd om heropening van het strafrechtelijk onderzoek. Afgelopen voorjaar was de eerste zitting bij het hof in die procedure. Daarna kwam de vader in contact met de forensisch patholoog. ,,Ik heb onderzoek gedaan in deze zaak, omdat ik vind dat bij een niet-natuurlijke dood alles uit de kast moet worden getrokken om te achterhalen waardoor iemand is overleden”, zegt Van de Goot. ,,Er staan nog veel vragen open, waar wel antwoorden op zijn te vinden. Dat is mijn overtuiging.”

Reconstructies

De gespecialiseerde arts heeft het bestaande politiedossier bestudeerd. Volgens Van de Goot blijkt uit het dossier dat op de balustrade van de flat in Hoogeveen geen vingerafdrukken van Sharleyne zijn gevonden. Hij heeft in een gymzaal negen meisjes van haar leeftijd en met haar lengte over de nagebouwde balustrade van ruim een meter hoog laten klimmen om te proberen vast te stellen of het mogelijk is dat het kind zelf over de reling van de flat is geklommen zonder sporen achter te laten.

De negen meisjes die aan de klimreconstructie hebben meegewerkt, zijn geselecteerd via een castingbureau. ,,Ze mochten op allerlei manieren proberen om zonder hulpmiddel over het hekje te komen.” Van de Goot heeft ook specialisten geraadpleegd over de mogelijkheid dat het kind bij het slaapwandelen van de flat is gevallen of dat sprake geweest kan zijn van zelfdoding. Ook heeft hij met een pop met hetzelfde gewicht als Sharleyne valreconstructies gedaan vanaf een hoog gebouw.

Rapport

Zijn bevindingen heeft Van de Goot verwerkt in een rapport van zestig pagina's. Dat rapport is eind november overhandigd aan het gerechtshof in Leeuwarden. ,,Ik heb alleen beschreven wat ik heb vastgesteld. Het is aan het hof om aan de resultaten van mijn onderzoek conclusies te verbinden. Ze mogen ermee doen wat ze willen. Dat is niet aan mij.” Advocaat Paul van Jaarsveld van de moeder van Sharleyne heeft geen behoefte om inhoudelijk te reageren. ,,Want ik heb de uitzending nog niet gezien.”

Advocaat Poortman van de vader van het meisje zegt dat de forensisch patholoog samen met een gespecialiseerd kenniscentrum op haar verzoek een soort vooronderzoek heeft gedaan. De valreconstructie is daar een onderdeel van. ,,De conclusie van het vooronderzoek is dat het aannemelijker is dat Sharleyne door een derde partij omlaag is gegooid dan dat er sprake was van een ongeluk of zelfmoord. Met dit rapport in de hand ga ik er van uit dat ook het gerechtshof de mening toegedaan is dat aanvullend onderzoek, zoals door mij verzocht, moet worden verricht.”

Het is volgens een woordvoerder nog niet bekend wanneer het gerechtshof in Leeuwarden een besluit neemt over het verzoek om het strafonderzoek te heropenen. De uitzending is woensdagavond om 22.30 op NPO3.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven