Update: ‘Loods Zuidwolde propvol met gestolen buit van inbraken uit afgelopen 8 jaar’

Elektrisch gereedschap, motoren, quads: een loods in Zuidwolde stond er bomvol mee. De buit van inbraken van de afgelopen acht jaar in het Noorden, zegt het Openbaar Ministerie.

Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Assen tijdens de strafzaak tegen drie mannen: een 30-jarige inwoner van Hoogeveen, een 34-jarige man uit Dedemsvaart en een verdachte van 32 uit Wateren. Het OM verdenkt hen van meerdere inbraken in Havelte en Zuidwolde en omgeving. Ze zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan heling van goederen die zijn gevonden in de loods in Zuidwolde.

Gedupeerden

De berg spullen kwam in mei dit jaar tevoorschijn bij een inval van de politie in een loods in Zuidwolde. De opslagplaats zou tot de nok vol hebben gestaan met spullen die tussen september 2009 en mei 2017 zijn gestolen. Een van de gedupeerden is pachter Gerrit Bennink van ‘t Markehuus in Veeningen. ,,Bij ons is op 5 december 2016 ingebroken. Ze hebben voor 3000 euro aan geluidsapparatuur gestolen en 950 euro contant geld. Sinds die inbraak heb ik een hekel aan Sinterklaas.”

De geluidsapparatuur van ‘t Markehuus is teruggevonden in de loods in Zuidwolde. ,,Het geld niet en dat wil ik graag terug. Ik heb een eenmanszaak. Voor mij is dit veel geld.” Andere gedupeerden zijn een slager uit Ureterp, waar ondermeer een barbecue werd gestolen. Ook zijn spullen teruggevonden die zijn gestolen uit een pand aan de Trambaanweg in Havelte: gereedschap, installatiemateriaal en een motor. En ook aggregraten en kabels die waren weggenomen bij een transportbedrijf in Drachten.

Van veel goederen die in de loods zijn gevonden, kan het OM niet exact meer traceren wanneer ze zijn gestolen. Volgens de officier van justitie is duidelijk dat er buit tussen zit van inbraken, waarvan in 2009 aangifte is gedaan.

Drie verdachten blijven in cel

De strafzaak werd enkele keren geschorst. De officier heeft de aanklacht (waar de mannen van worden verdacht) op bepaalde punten gewijzigd. Advocaat Sonny Jansen, van de verdachte uit Dedemsvaart, zei donderdag dat hij daar niet van op de hoogte is gesteld en dat hij zich dus niet goed heeft kunnen voorbereiden. Hij vroeg de rechtbank om de strafzaak uit te stellen. Jansen is ook de advocaat van de verdachte uit Wateren die niet op de zitting was.

De rechtbank heeft bepaald dat vanwege het verdedigingsbelang van advocaat Jansen de zaak wordt uitgesteld voor maximaal drie maanden. Advocaat Tineke Pieters van de Hoogeveense verdachte verzocht net als haar collega voor zijn cliënten om haar cliënt vrij te laten, omdat de strafzaak wordt uitgesteld. De drie verdachten moeten van de rechtbank in de gevangenis blijven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven