Van sloop naar 650 ton nieuwe stenen in Spier

Met tien vrolijk gekleurde steentjes is de bouw van de geluidswal in Spier donderdagmiddag feestelijk afgerond.

De geluidsoverlast in Spier was al jaren een bron van ergernis. Daarom werden in 2009, met het opstellen van de dorpsvisie, plannen geopperd om een geluidswal aan te leggen. Het duurde acht jaar, maar met de plaatsing van het geluidsscherm, dat beide delen van de wal verbindt, is het nu echt klaar.

Hoe moest het verder met dat stukje aan de Oude Postweg, waar het geluid nog schel doorklonk? Er lag ooit een plan om de weg met een fietstunnel door te trekken naar het Dwingelderveld. Prachtig, maar nee: dat zou sloop van twee huizen betekenen. In plaats daarvan verrees het geluidsscherm, gevuld met 650 ton Drentse keien, morainestenen en maaskeien. Een stuk of tien daarvan zijn opvallend felgekleurd.

‘Hij moet vooraan, zodat hij goed te zien is’

Het is het werk van de jeugd uit Spier. Tijdens de jeugdclub in het dorp beschilderde een tiental kinderen de stenen in vrolijke kleurtjes. De 11-jarige Martijn Bos wijst, even voordat de stenen in de wal worden geplaatst, de zijne aan.

De steen is zwart en rood geverfd, maar in tegenstelling tot de andere stenen heeft hij zijn naam er niet op gezet. ,,Coole kleuren. Maar mijn naam paste er niet meer op, die is te lang. Alle grote stenen waren al op toen ik kwam.” Hij vindt het een mooi idee dat de steen er voor altijd zal liggen. ,,Ik wil hem een beetje vooraan neerleggen, zodat hij goed te zien is.”

‘Zijn vogeltjes belangrijker dan mensen?’

Acht jaar duurde het, maar de hele geluidswal klaar. Willem Tanis, voorzitter van dorpsbelang: ,,Het ecoduct even verderop werd eerder aangelegd. Toen dachten mensen: zijn vogeltjes belangrijker dan mensen?”

De wal werd in het najaar van 2016 gebouwd. Het scherm is sinds half oktober klaar. ,,De uitstoot is met 10 decibel naar beneden gegaan. Op het eerdere niveau van 70 lijkt dat weinig, maar in de beleving scheelt dat de helft”, vertelt iemand van Rijkswaterstaat.

‘We doen ‘t ermet’

Iedereen is het er donderdag over eens: de wal levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in het dorp. De kinderen wijzen trots naar hun pas geplaatste vrolijke steentjes. ,,Zij zijn de toekomst. Later zullen ze terugkomen en vertellen dat hún steentje hier ligt”, zegt een ambtenaar van de gemeente Midden-Drenthe.

Martijn, die naar eigen zeggen later niet meer in Spier woont, haalt zijn schouders op. ,,Ik denk niet dat ik hiervoor terug kom.” Zoals Tanis de reactie van de Spieringers vrolijk samenvat: ,, ‘t kun minder, we doen ‘t ermet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.