Veertien miljoen voor een compacter centrum van Emmen

Burgemeester en wethouders van Emmen willen van de binnenstad van Emmen het Groenste Centrum van Nederland maken. Het winkelgebied moet compacter; winkels moeten plaats maken voor woningen.

Dat stond oktober vorig jaar al in de voorlopige centrumvisie en het vormt ook de hoofdboodschap in de definitieve versie. Die is maandagmiddag op het gemeentehuis gepresenteerd door de beide Wakker Emmen-wethouders René van der Weide en Jisse Otter.

Hele gebied

Het grote verschil met oktober is dat er nu een rekening bij zit: de eerste drie jaar is er 14 miljoen euro nodig om de plannen voor de binnenstad te verwezenlijken. Daarvan neemt Emmen zelf zo’n 5 miljoen voor haar rekening. Drie miljoen komt van de provincie en Emmen verwacht dat projectontwikkelaars de overige 6 miljoen ophoesten.

Waar de vorig jaar gereed gekomen Centrumvernieuwing vooral de omgeving van het nieuwe Raadhuisplein en het Marktplein betrof, beslaat de nieuwe centrumvisie het héle kernwinkelgebied. Overigens wordt dat kerngebied wel steeds kleiner: vooral als gevolg van de concurrentie op internet sluiten zoveel winkels, dat het centrum compacter kan.

Emmen wil het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak terugdringen van 75.000 naar 50.000 vierkante meter. Dat betekent dat voor Wilhelminastraat en Weerdingerstraat de nadruk steeds meer op wonen komt te liggen. Door de beide pleinen zoveel mogelijk voor horeca te bestempelen moet het aantal leegstaande winkels afnemen.

Groen

Groenste centrum van Nederland is een van de ambities die dit college zich heeft gesteld. Daarvoor moeten bijvoorbeeld grote parkeerterreinen van meer groen en van hagen worden voorzien. Ook langs alle hoofdroutes, zoals Hondsrugweg, Dordsestraat en Van Schaikweg, moeten veel bomen komen.

Andere ambities zijn ‘Pleinen met karakter’, ‘Bruisende binnenstad’ en ‘Eén centrum, vijf identiteiten’. Met die identiteiten worden bedoeld het ‘oude’ centrum, het mensenpark , de Markt, de Weiert en Wildlands. De Markt wordt als verbindende schakel gezien van de twee assen: de noordzuidas van de beide winkelcentra en de oostwestas met de oude en nieuwe dierentuin.

,,De uitdaging is om de identiteiten van die gebieden te versterken met nieuwe ontwikkelingen’’, zegt het college. Zo wordt voorgesteld om ieder wandelgebied te voorzien van dezelfde bestrating en hetzelfde straatmeubilair, om herkenbaarheid uit te dragen.

Onderzoek

Om te weten wat de bevolking van het centrum van Emmen vindt is er vorig jaar september onderzoek gedaan. Het centrum kreeg als gemiddelde cijfer een 7,4. Emmen trekt als gevolg van de vernieuwingen rond Raadhuis- en Marktplein zelfs meer bezoekers, waarbij sleutelwoorden als ‘mooi’ en ‘gezellig’ vaker dan voorheen worden genoteerd. Genoemde verbeterpunten zijn de aanpak van de vele leegstand en de parkeerkosten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.