Vernieuwde school De Vijverstee in Vries verder zonder steenmarters en zwembad

Openbare basisschool De Vijverstee in Vries heeft na jaren gesteggel eindelijk een vernieuwd gebouw. Na de zomer beginnen de eerste lessen in het nieuwe hoofdgebouw.

Een nieuw onderkomen is beslist geen overbodige luxe. Een jaar of veertien wacht de school er al op, mede doordat de bouw van een nieuw multifunctioneel centrum samen met cbs De Holtenhoek niet doorging. Vorig jaar kon De Vijverstee eindelijk aan de slag. Tijdens de bouwwerkzaamheden kregen de kinderen les in een oud deel van de school en in sporthal De Kamp.

Steenmarters en muizen in de kruipruimte

„De steenmarters en muizen zaten in de kruipruimtes van de school, het was echt op”, vertelt directeur Gerda Bieleveld terwijl ze met conciërge Reina van der Vliet een rondleiding geeft. „In de kelder stond eens tien centimeter water. Ik zei altijd gekscherend dat we de eerste school waren met een inpandig zwembad.”

Een zwembad heeft het nieuwe gebouw niet meer, maar verder is het van alle moderne gemakken voorzien. Elk kind heeft een eigen houten kluis voor de tas en jas. „En pantoffels”, vult Van der Vliet aan. „De kinderen doen bij aankomst allemaal de schoenen uit.”

Buiten werken

Kenmerkend voor het gebouw zijn de de open, lichte ruimtes. Op verschillende plekken geven schuifdeuren toegang tot buitenplaatsen en kinderen kunnen werken in de open lucht. „Elke klas heeft een eigen veranda”, laat Bieleveld zien. „Nadat de klassikale uitleg geweest is, krijgen sommige kinderen extra uitleg aan een instructietafel, terwijl de andere leerlingen zelf aan de slag kunnen. Niet op een vaste plek, maar dat kan ook heel goed buiten zijn met mooi weer.”

De Vijverstee is helemaal op deze manier van lesgeven aangepast. „Er komt een open cultuur, je verstopt je niet meer in je eigen klas. Leerlingen kunnen mijn werkkamer ook gebruiken als stilteruimte als ik er zelf niet ben. Je pakt ’s ochtends je spullen uit je laatje en zoekt een flexplek op. De juf of meester loopt een rondje langs de leerlingen die zelf in stilteruimtes of groepstafels aan het werk zijn. Hebben zij een vraag, hoeven ze alleen maar een houten blokje met een vraagteken op de hoek van de tafel te leggen.”

Open karakter

Ook de ouders hebben inmiddels een rondleiding door het gebouw gekregen. „Het is echt prachtig geworden. Maar het was ook wel een oude meuk”, vindt Margriet Hazelaar. „Mijn oudste is al vier jaar van school, die had het al over de nieuwbouw.” Sigrid Hartlief is ook blij met het resultaat. „Het is een heel fijn gebouw geworden met veel licht en een open karakter.”

Hoe mooi de vernieuwbouw ook heeft uitgepakt, het is nog altijd jammer dat De Vijverstee niet samen met cbs De Holtenhoek in een gebouw zit, vindt de directeur. „Dat blijft zonde. Als je naast elkaar zit, kun je heel makkelijk gebruik maken van elkaars ruimte. Heel handig. Als de een krimpt en de ander groeit is dat gemakkelijk op te vangen.”

Officiële opening

Maar gelukkig is dat geschiedenis, De Vijverstee kan weer vooruit. De officiële opening van de vernieuwde school is pas in het voorjaar. „De tuin kunnen we nu nog niet aanleggen, helemaal niet met deze droogte. Dus dat gebeurt in het najaar en de winter. Pas als alles helemaal mooi is, gaan we het nieuwe gebouw spectaculair openen, in april of mei. Maar dat is het zo hoor.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.