Video: Zoon brengt baret overleden Canadese veteraan (97) naar Emmen

Zoon van overleden Canadese oorlogsveteraan (97) brengt baret naar Emmen

Erik Zwiggelaar van het Emmer oorlogsmuseum Ergens in Nederland kan zijn ogen niet geloven als Peter Steven Hires zijn vaders baret aan hem overhandigt.

,,Die droeg hij altijd als hij in Nederland was’’, zegt Zwiggelaar. In juni overleed Peter Paul Hires op 97-jarige leeftijd.

‘Het is een eer’

,,Het betekent voor mij zo veel dat ik zijn baret mag laten zien in het museum. Hij was net als ik altijd bezig met de oorlog. Het is een eer om zo’n mooi symbool van een van de laatst levende oorlogsveteranen uit Canada in ontvangst te mogen nemen.’’

Voor Peter Steven Hires is het al net zo’n eer om de baret te overhandigen. ,,Ik vervul daarmee de laatste wens van mijn vader. Bij eerdere bezoeken aan Nederland was hij zo onder de indruk van Eriks passie voor zijn museum. Daar moest en zou zijn baret naar toe.’’

Geen sigaretten, maar sokken

Peter Steven Hires’ vader was aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gelegerd in Assen, als hospik. Hij verzorgde gewonde soldaten. ,,Hij hamerde altijd op goede voetverzorging voor de soldaten, want die hadden ook vaak gewoon met alledaagse ongemakken als blaren te maken. Aan het thuisfront vroeg hij om in plaats van de gebruikelijke sigaretten en snoepgoed toch vooral goede sokken op te sturen, want daaraan was gebrek’’, weet Zwiggelaar.

,,Mijn vader hielp veel mensen, hij heeft nooit iemand vermoord. So I think he was a great man’’, zegt Hires. Hij was in 2010 en 2012 al met vader in Nederland, om herdenkingen bij te wonen.

De poppy

Nu doet hij alleen zijn ronde, onder meer langs Kamp Westerbork en de algemene begraafplaats in het dorp, waar Canadese vliegeniers zijn begraven. Hij heeft daar poppies neergelegd. De poppy (klaproos) is in Angelsaksische landen symbool om gevallenen te eren.

Hires blijft enkele dagen bij Zwiggelaar om een vitrine in te richten met andere persoonlijke spullen van zijn vader.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.