Vijf vragen over de jackpot

Augustus is een goede maand voor Drentse Staatsloterij-spelers. Vorig jaar viel in Drenthe een prijs van 7,5 miljoen euro, donderdag bijna 14 miljoen. Jackpot!

Waar komt de naam Jackpot vandaan?

Veel loterijen hebben een jackpot. Dit is een prijs waarvan de waarde oploopt per keer dat die niet wordt uitgekeerd. De term komt voort uit een Californische pokervariant met vijf kaarten. Een speler mag pas inzetten als hij in het bezit is van minimaal twee boeren of betere kaarten. De pot kan alleen gewonnen worden bij three of a kind of hoger. Heeft niemand dat, wordt er opnieuw gedeeld. De pot wordt dan verder aangevuld met verplichte inzetten. De boer heet in het Engels een Jack en daar werd de steeds groter wordende pot naar vernoemd.

Hoe valt de Jackpot van de Nederlandse Staatsloterij?

De Jackpot van de Staatsloterij wordt alleen uitgekeerd als de trekkingsmachine de oranje bal trekt. Dan wordt er geloot op welke van de verkochte loten de prijs valt. In de trekkingsmachine zitten zeven ballen, zes blauwe en een oranje. Wordt er een blauwe bal getrokken, dan blijft deze buiten de trekkingsbak. Zo is zeker dat eens in de zeven trekkingen de oranje bal wordt getrokken en dat dus de jackpot valt. De trekkingen zijn openbaar, dus belangstellenden kunnen hem iedere tiende van de maand bijwonen.

Wat is het hoogst uitgekeerde bedrag ooit?

In Nederland werd in mei 2013 ruim 38 miljoen euro uitgekeerd door de Staatsloterij. Vergeleken met het wereldrecord is dat maar een schijntje. Volgens het Guinness Book of World Records heeft de Amerikaanse Powerball-loterij die op zijn naam staan. In 2016 was de jackpot opgelopen tot meer dan anderhalf miljard dollar, destijds omgerekend zo’n 1,4 miljard euro.

Multimiljonair, en dan?

Het gewonnen bedrag bij de Staatsloterij is belastingvrij. Wel adviseert de loterij winnaars om een financieel adviseur te raadplegen. De toename van het vermogen heeft namelijk wel invloed op andere fiscale zaken. Een woordvoerder van de Staatsloterij laat weten dat de meeste Nederlanders heel nuchter reageren bij winst. Het geld wordt vaak gebruikt voor hypotheekaflossing, een verbouwing of de studie van kinderen.

De Drentse jackpotwinnaar weet nog van niks. Kan hij de prijs mislopen?

Het komt zelden voor dat een prijswinnaar niet wordt gevonden. Het kan voorkomen bij winnaars die een lot anoniem in de winkel kopen. Een lot verloopt na een jaar, de prijs gaat terug in de prijzenpot. De Drentse jackpotwinnaar is abonnee. Zijn gegevens zijn bekend en dus komt het wel goed met de 13,9 miljoen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.