Voor één dag leven als een popster

Popster voor een dag. Twintig leden van popkoor The Decibelles uit Exloo beleven het. Met de 3JS zingen ze vrijdag in een uitverkocht Emmer Atlas Theater.

Dag Jorien Blaauw. Heb je als trotse voorzitter en zangeres al last van plankenkoorts?

,,Reken maar. Maar het zijn wel gezonde kriebels. We kijken er met z’n allen enorm naar uit. Zingen voor een volle theaterzaal met de 3JS is iets dat je maar een keer meemaakt.”

Hoe zingt een popkoor uit Exloo zich in de picture bij de 3JS?

,,De 3JS zijn bezig met een tribute tour van U2. Dertig jaar na het uitkomen van het album The Joshua Tree laten ze hits als Where The Streets Have No Name, With Or Without You en I Still Haven’t Found What I’m Looking For herleven. Voor dit laatste nummer riepen ze koren op: studeer het in en maak een video-opname. De beste inzendingen zijn beloond met een gastoptreden in hun theatershow. Ons koorlid Anita ten Berge, die zelf helemaal idolaat is van de 3JS, wakkerde ons enthousiasme aan. ‘Hoe gaaf zou dat zijn?’ zei ze.”

Zeg dat wel, maar waanden jullie je ook meteen serieus kanshebber?

,,Bepaald niet. Want het was een haastklus. Alles moest in een week tijd in elkaar geflanst worden. Het moest driestemmig, maar onze dirigente Anja Warmink heeft het vierstemmig gemaakt. Misschien was dat wel net dat kleine beetje extra wat ons in de ogen van de 3JS onderscheidde van andere koren.”

Wat jullie theaterdebuut opmerkelijk maakt is het feit dat The Decibelles nog maar anderhalf jaar bestaat. Daarvoor heette het Exloër popkoor XpLOOsion. Valt The Decibelles onder de noemer ‘oude wijn in nieuwe zakken’?

,,Nee. Omdat we een nieuwe start maakten met een nieuwe dirigente en muzikale begeleiding zijn we ook onder een nieuwe vlag verder gegaan. Sindsdien gaat het crescendo. Vroeger hadden we er nog een stuk of vier mannen bij, nu zijn het alleen nog vrouwen. We zijn gegroeid naar 32 leden. Met mijn 33 jaar ben ik de jongste, de oudste is 70. We worden begeleid door twee getalenteerde pianisten: Mark Hidding en Laurens Medemblik.”

Beklimt het koor vrijdag op volle sterkte de Emmer Bühne?

,,Er kunnen helaas maar twintig meedoen. De positie van Anita ten Berge stond als hartstochtelijk fan niet ter discussie. Aan de rest hebben we de vraag voorgehouden: ,Wie wil er heel graag?’ Daar zijn we in onderling overleg uitgekomen.”

Hoe gaan jullie dit meemaken?

,,Wij worden in het zwart gekleed ‘s avonds om zes uur verwacht in het Atlas Theater. Daar staan ons een repetitie, een soundcheck en een meet-and-greet met de 3JS te wachten. Als de show begint, moeten wij backstage blijven omdat de zaal uitverkocht is en er geen plaats is. Wij treden pas na de pauze op als achtergrondkoor. Op een gegeven moment zingen we a cappella met het publiek.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven