Wat is het geheim van een goed stukje BBQ-vlees?

De deelnemers aan de kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands kampioenschap BBQ in Hoogeveen zijn niet te vergelijken met de gezellige barbecuers in de achtertuin.

Mede-organisator Marchinus Swierts, wat heeft u met BBQ?

,,Veel. Ik ben er gek van en doe het al zo’n 38 jaar. Barbecuen kan het hele jaar door, bij minder weer gewoon onder de overkapping. Een aantal keren per maand brandt bij mij wel de barbecue.’’

Heel Holland barbecuet. Het is toch niet zo moeilijk?

,,Ja, het is een echte hype en het wordt alleen maar groter. Maar kijk, wat is vaak de praktijk: bij mooi weer slingeren particulieren de BBQ in achtertuin aan, leggen er wat stukjes vlees uit de supermarkt op, drinken er een paar potjes bier bij en kijken zo nu en dan even naar het vlees. Heel gezellig allemaal, maar de mensen krijgen nog al eens rauwe kip of verbrande speklap op hun bord.’’

Wat is het geheim van een goed stukje BBQ-vlees?

,,Een goede voorbereiding, het juiste materiaal, biologisch kwaliteitsvlees en aandacht tijdens het grillproces. Vlees moet met liefde worden bereid. Langzaam garen is een kunst. We gebruiken vaak grotere stukken vlees, die soms vier tot vijf uur op de BBQ liggen.’’

De deelnemende teams mogen alleen op hout, gas of kolen barbecuen. Wat is er mis met elektrisch grillen?

,,Daar is op zich niets mis mee, alleen staan wij het niet toe. Wij vinden dat geen barbecuen. Misschien is het ook een beetje onze trots. Elektrisch grillen is relatief eenvoudig, omdat je de temperatuur strak kunt regelen. Daarnaast vind ik de smaak van vlees dat op hout of kolen is gegrild lekkerder.’’

Wat moeten de deelnemende teams klaarmaken?

,,Vier gerechten. Ze moeten een hele kip bereiden en serveren, een zalmforel, hamburger en krijgen een black box.’’

Een black box?

,,Ja, daar kan ik niets over zeggen. Wat daar in zit, is een verrassing. De teams moeten met de inhoud aan de slag en een gerecht bereiden.’’

Hoe wordt de winnaar bepaald?

,,Een deskundige jury beoordeelt alle gerechten op originaliteit, smaak, geur en kleur. De lat ligt hoog: de gerechten moeten restaurantwaardig zijn. Culinaire hoogstandjes dus.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven