Wie schoot kater Bubs neer op zijn verjaardag?

Normaal gesproken komt de rooie kater Bubs altijd direct aansnellen als hij rond half vijf ‘s middags wordt geroepen voor het eten.

Maar deze vrijdag 5 mei, als hij zijn derde verjaardag viert, blijft het stil. Bubs is in geen velden of wegen te bekennen.

Wond op zijn borst

Na een korte zoektocht vindt Jacqueline Oudshoorn (49) de kat van haar dochter Loes Hubers (20) verstopt tussen de auto en de bosjes op hun erf aan de Europaweg in Schoonebeek.

Zijn voorpootje hangt er een beetje bij en op zijn borst zit een wond. ,,Wij dachten: die heeft gevochten met een andere kat.’’ Maar het blijkt heel anders te zitten.

Bubs blijkt te zijn neergeschoten

De avontuurlijke knuffelkat Bubs is dat weekend helemaal van slag. Wie te dicht bij hem in de buurt komt, kan een flinke mep van hem verwachten. Loes Hubers geeft hem pijnstillers. Maar omdat zijn situatie niet verbetert, gaat ze met haar kat naar dierenkliniek Makatsi in Nieuw-Amsterdam.

Daar denken ze vrijwel direct dat de wond een kogelgat is. Een röntgenfoto bevestigt dit vermoeden. Een kogel, waarschijnlijk van een luchtbuks, heeft zich in het lichaam van de kater geboord. Bubs is neergeschoten op zijn verjaardag.

Röntgenfoto van kater Bubs. FOTO LOES HUBERS

Worden katten vaker neergeschoten?

Hoe bizar het ook klinkt, Bubs is geen uitzondering. Bij dierenkliniek Makatsi worden steeds vaker katten binnengebracht die zijn beschoten. Volgens dierenartsassistente Miranda Visscher komt bijna iedere maand wel een slachtoffer van een schietincident in de praktijk.

De verwondingen van de katten variëren. ,,Er zitten ook poezen tussen die helemaal vol met hagel zijn geschoten.’’

Wie is de dader?

Loes Hubers heeft melding gedaan bij de politie. Ook heeft ze een oproep geplaatst op Facebook waarin ze de dader vraagt om zich te melden. Wie de trekker heeft overgehaald weet ze tot op de dag van vandaag niet.

Ze kan nog steeds niet begrijpen dat iemand in staat is geweest om met een geweer op haar huisdier te schieten. ,,Het ergste is nog wel dat de dader waarschijnlijk iemand is die in een straal van 500 meter rond ons huis woont.’’

Komt Bubs er weer bovenop?

Bubs moest uiteindelijk een week in de dierenkliniek blijven. De hechtingen en kale plek op zijn borst zijn stille getuigen van de poging om de kogel uit zijn lijf te halen. Maar omdat die op een lastige plek in de buurt van de rugwervels zit, kan de dierenarts hem niet verwijderen zonder risico op veel grotere schade.

Toch verwacht dierenartsassistente Miranda Visscher dat Bubs er wel weer bovenop komt. Net zoals de meeste neergeschoten katten die bij haar in de praktijk komen.

Bubs is sinds begin deze week weer thuis. ,,Het gaat de goede kant op’’, zegt Loes Hubers. ,,Hij wil alweer graag naar buiten.’’ Dat gaat voorlopig niet gebeuren: Bubs blijft de komende tijd nog even veilig binnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.