AkzoNobel geeft personeel loonzekerheid

Werknemers van de chemietak van AkzoNobel ondervinden voorlopig geen nadeel van de eventuele verkoop van dit bedrijfsonderdeel. Hun loonsverhogingen zijn alvast geregeld in een nieuwe cao.

Zekerheid voor het personeel. Dat was de reden voor chemie- en verfconcern AkzoNobel en de vakbonden om vooruitlopend op een mogelijke splitsing van het bedrijf een nieuwe cao af te sluiten.

Die zekerheid bestaat uit een loonsverhoging in twee etappes. De werknemers krijgen met terugwerkende kracht tot 1 juli 2017 een loonsverhoging van 1,75 procent per 1 juli 2017 en nog eens een plus van 0,5 procent per 1 januari 2018. De nabetaling over 2017 vindt plaats in januari.

Beide partijen hebben voor die zekerheid wel water in de wijn gedaan. In juni werden de onderhandelingen nog afgebroken, omdat de vakbonden een loonstijging van 2,5 procent eisten, terwijl AkzoNobel niet verder wilde gaan dan 2 procent en een eenmalige uitkering van 200 euro.

De vakbonden leggen de cao, die tot 1 juli 2018 van kracht blijft, met een positief advies voor aan de leden, zo is bekendgemaakt.

AkzoNobel is op zoek naar een koper voor de chemietak. Die aankondiging werd gedaan nadat het concern een ‘vijandig’ overnamebod door de Amerikaanse concurrent PPG had afgewezen.

Met de verkoop van dit onderdeel, waaronder onder meer drie fabrieken in Delfzijl vallen, wil AkzoNobel de aandeelhouderswaarde opkrikken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.